Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ismét napirendre került az Axel Springer AG és a Ringier AG magyarországi leányvállalatainak fúziója − értesült szakmai körökből a Napi Gazdaság. A folyamat − amelyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyását is meg kell szerezniük a cégeknek − az év végéig is elhúzódhat. Ha ezúttal nem gördítenek akadályt a médiavállalkozások fúziós terve elé, Magyarország egyik legnagyobb médiabirodalma jöhet létre. Értesüléseink szerint a cégek rövidesen bejelentik fúziós szándékukat. A GVH egyelőre arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem érkezett újabb kérvény az Axel Springer−Ringier összefonódással kapcsolatban.

Az Axel Springer és a Ringier 2010. március 23-án állapodott meg arról, hogy egy új közös holdingvállalat formájában egyesítenék az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi, valamint a Ringier szerbiai, bosznia-hercegovinai, szlovákiai, csehországi és magyarországi érdekeltségeit. A fúzió a környező országokban rövid időn belül meg is történt, itthon azonban késett a folyamat: a cégek itt is kérték az összefonódás engedélyezését a versenyhatóságtól, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szakhatósági állásfoglalását kérte, utóbbi azonban ezt 2011 áprilisában megtagadta. Az akkori indoklás szerint a Médiatanács úgy látta, a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. Az azonban nem derült ki, hogy ez mit is jelent, az eljárás alatt arra lehetett számítani, hogy a Médiatanács a Népszabadság eladásához köti majd az engedélyt. Mielőtt a Versenytanács ez alapján elutasíthatta volna a cégek beadványát, azok visszavonták kérelmüket, de már akkor jelezték, nem mondtak le a magyarországi fúzióról. Egyelőre nem ismert, hogy a siker érdekében változik-e a két portfólió, és ha igen, miként.

A két cég portfóliója jól összeilleszthető. A magyar piacon 1993 óta jelen levő Ringier-csoport példányszám alapján az országos napilappiacon a legnagyobb kiadónak számít. A Ringier Kiadó Kft. jelenteti meg többek közt a legnagyobb itthoni napilapot, a Blikket, valamint a Nemzeti Sportot. Emellett számos magazin (például a Hot!, a Bravo, az IM vagy a Buci Maci), könyvek, valamint internetes portálok tartoznak portfóliójába, illetve a Ringier többségi tulajdonosa a Népszabadság Zrt.-nek. A több céggel − Axel Springer Magyarország Kft. és az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. − jelen lévő másik vállalat a vidéki napilappiacon erős, illetve több női (köztük a Kiskegyed), valamint autós magazin kiadója, de a Világgazdaság című lapot is az Axel Springer érdekeltségébe tartozó Zöld Újság Zrt. jelenteti meg. Mindkét vállalat rendelkezik saját nyomdával − a Ringier Budapesten, az Axel Springer pedig Kecskeméten −, illetve a Ringier tulajdonos az előfizetéses lapterjesztéssel foglalkozó MédiaLog Zrt.-ben is.

 

Axel- és a Ringier-cégek adatai (2011, milliárd forint)
Nettó árbev.Üzemi eredm.Mérleg sz. eredm.
Ringier Kiadó Kft.13,660,690,00
Népszabadság Zrt.3,83-0,92-0,86
Axel Spinger Magyarország Kft.7,520,010,00
Axel Springer-Budapest Kiadói Kft.7,420,750,00
Zöld Újság Zrt.1,000,040,00
Forrás: Ceginfo.hu