A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

"Magyarország alacsony adóival csalogatja a szlovák it-üzletágat" címmel jelent meg cikk tegnap a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapban.

Az írás arra figyelmeztet, hogy az informatikai iparág Szlovákiában tevékenykedő képviselőinek vonzóbb lehet néhány más ország, elsősorban Magyarország, miután a Fico-kormány idén 19-ről 23 százalékra emelte a társasági adót és magasabbak a járulékok is. Egyes cégek máris mérlegelik, hogy tevékenységük egy részét külföldre telepítsék − idézte a lap Juraj Sabakát, a szlovák it-szövetség elnökét.

Érzékelhetők előkészületek − erősítette meg az Ernst & Young is. Richard Panek, a társaság szlovákiai adótanácsadó részlegének vezetője szerint az it könnyebben vált országot, mint más termelő ágazat, különösen ha globális cégekről van szó, amelyek már jelen vannak a kiszemelt új országban. "A technológiai cégek például Magyarország iránt érdeklődnek, ahol a licencköltségek adóterhe a szlovákiainak a fele, emellett nagyvonalúbb a képzett alkalmazottak béreire rakódó terhek, a k+f kiadások adójóváírása terén" − fejtette ki Panek.

Az amerikai kereskedelmi kamara pedig arra figyelmeztetett, hogy Szlovákia a magasabb társasági adó mellett azért is eleshet számos beruházástól, mert az állam szigorította a külföldi beruházók támogatásának feltételeit.