A magyar kormány érdeklődést mutat a ghánai "egy körzet egy gyár" program iránt, hogy feltárja a befektetési lehetőségeket - idézi a JoyBusiness Szabó András helyi magyar nagykövetet, aki múlt héten nyilatkozott a lapnak. A diplomata arról is beszélt, hogy hat projektet hamarosan be is indítanak a térségben.

Sokat nem árult el az épülő gyárakról, csak annyit, hogy hamarosan aláírhatják a megállapodásokat ezekről. Valamint azt is közölte, hogy a hat projekt többsége az élelmiszer- és a húsfeldolgozás szektorban valósulhat meg és magán beruházásokról van szó.

Szabó a Ghánai Ipari Kamara ötödik gyűlésén beszélt erről a lapnak. Az esemény célja, hogy az iparági és kormányzati szereplők, befektetők kapcsolatokat építsenek. A fókuszban a ghánai kormány által még a két évvel ezelőtti kampányban meghirdetett "egy körzet egy gyár" iparosítási program volt.

Az ország vezetésen nagy a nyomás: egy éve, mióta hatalomra került a kormány a programban egyetlen üzem, gyár sem készült el. Az ellenzék pedig rendre támadja emiatt a projektet.

Hogy pontosan mely magyar cégekről van szó, valamint hogy mit jelent az, hogy a magyar kormány is érdeklődik a ghánai programért levélben kérdezte meg a Napi.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, de szeptember 27-i levelünkre nem érkezett válasz.

Ghánával a kormánynak korábban is nagy tervei voltak: februárban indult el a Ghána-Magyarország Üzleti Tanács.

A fotó forrása: Joe Klamar/AFP.