Az új termelő egység műszaki cikkeket, elektronikai készülékeket, irodai szereket, valamint hő, tűz- és kopásálló eszközöket is gyárt majd. A gyár kapacitása évente tízezer tonna PC és PBT vegyületű anyag előállítását teszi lehetővé - derült ki a befektetés tető alá hozását segítő ITD Hungary pénteki tájékoztatóján.

Chong Yeol Lee, a Samyang vezérigazgató-helyettese a Napi kérdésére elmondta: miután a cég vevői főként Magyarországon és Szlovákiában vannak - az ottaniak ráadásul nagyobbak is -, ezt a két országot vizsgálták, mint lehetséges beruházási helyszínt. Hozzátette: az ITD promóciós tevékenysége, másrészt az itteni nagyobb növekedési lehetőség szólt Magyarország mellett.

Kilián Csaba, az ITD megbízott vezérigazgatója szerint a projekt nagysága nem akkora, hogy egyedi kormánydöntéssel megítélt vissza nem térítendő támogatást vagy adókedvezményt kaphatott volna, az NFÜ-höz azonban pályáztak.

Miután a magyarországi és a szlovákiai Samsung üzemek számítanak a fő vevőnek, első körben a termékek 70 százalékát az elektronikai és elektromos cikkek alkatrészei teszik majd ki, a fennmaradó részt pedig németországi és angliai disztribútoraikon keresztül értékesítik. Ezt követően a tervek szerint 20 százalékra emelik majd az autóipari termékek arányát.

A próbagyártás ez év decemberében, a tömegtermelés jövő januárban indulhat a Jász-Plasztiktól bérelt csarnokban, de a cég azon van, hogy mindezt egy hónappal előrébb hozza.

A Samyang széles termékpalettával rendelkezik, jelen van a vegyiparban, az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és takarmánygyártásban is. A Jász-Plasztik profiljához a vegyipari részleg van a legközelebb, amely különböző műanyagokat gyárt illetve PET palackok újrafeldolgozásával foglalkozik.

Az 52 milliárd won (46,3 millió dollár) alaptőkéjű társaság az alkalmazottak számát tekintve hasonló méretű, mint a Jász-Plasztik, amely tavaly közel 1200 főt foglalkoztatott. Az elmúlt évet közel 1496 milliárd won (1,33 milliárd dollár) forgalom mellett 83,4 milliárdos (74,3 millió dollár) nettó eredménnyel zárta, ami rendre 14 és 49 százalékos növekedést jelent 2008-hoz képest. A műszaki műanyagokból tavaly 300 millió dolláros bevétele keletkezett a társaságnak.


A Jász-Plasztik Kft.-t 1990-ben négy magánszemély alapította, kezdetben a műanyagfeldolgozás és a szerszámkészítés volt a fő tevékenység, ami négy év múlva kibővült az akkumulátorgyártással, majd pedig egyéb termelő és kereskedelmi ágazatokkal is. A cég dolgozóinak száma a kezdeti 20 főről mára 1100-ra növekedett.

A társaság a honlapján fellelhető információk szerint a járműakkumulátorokat, csomagolóanyagokat, építőipari termékeket (EPS lemezeket - közkeletű nevén hungarocellt -, vakolatot és ragasztókat), valamint a szórakoztató elektronikai cikkek, háztartási készülékek, illetve autók műanyag alkatrészeit gyártja, amelyeket neves multinacionális gyártóknak értékesít. A cégcsoporthoz tartozik a Jász-Plasztik Autócentrum Kft., amely Mercedeseket és Kiákat értékesít.


A családi tulajdonban lévő Jász-Plasztik 2008-ban kilencmilliárd forint értékű beruházásba kezdett jászberényi és nyíregyházi telephelyén, amihez egyedi kormánydöntéssel támogatást kapott. Az akkor több mint 150 fős bővítéssel járó projekt keretében a két üzemben az új berendezések és technológiák telepítésével a híradás- és háztartástechnikában használatos fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártását bővítették.