Magyarországon gyártott gázturbina-generátorokat szállít a Dorad Energy, izraeli Ashkelonban épülő erőművéhez a General Electric (GE), a 12 berendezést is tartalmazó szerződés értéke 200 millió dollár (mintegy 48 milliárd forint) - jelentette be Lencsés Gergő, a GE veresegyházi gyárának igazgatója.

Az izraelben épülő, összesen 800 megawattos erőmű a legnagyobb, és egyben az első olyan egységek egyike lesz, amelyet az ottani energiapiac néhány évvel ezelőtti liberalizációja után építenek. A GE tervei szerint az 50 megawattos (úgynevezett aeroderivatív) gázturbina-generátorok 2013 második felében kezdhetik meg a működést, az egységek alapját a GE által gyártott repülőgép-hajtóművek jelentik, amelyeket a vállalat houstoni és veresegyeházi gyárában "csomagolnak át" olyan módon, hogy az energiatermelésre is alkamas legyen.

A gázturbina-generátorok egyes blokkjait az energiaigény függvényében lehet ki és bekapcsolni, a tényleges üzemi hatásfok pedig minden üzemmódban fenntartható. Az erőmű kombinált ciklusú gázturbináiból távozó gázzal gőzt termelnek, ami két gőzturbina-generátort hajt meg, növelve az erőmű teljesítményét és hatásfokát.

Lencsés szerint a felhasznált alapanyagok mintegy fele származik Magyarországról és a régióból, azonban a jövőben az itteni beszállítók arányának növelését tervezi a gyár.