Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg főként az Alföld déli részén, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében termelnek mákot, de más területeken, így a Dél-Dunántúlon, Hajdú-Bihar megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is találkozhatunk jelentősebb mákültetvényekkel - adta hírül az agroinform.hu.

Az ültetvények csaknem 60 százalékán étkezési, a fennmaradó 40 százaléknyi részen ipari célú máktermelés zajlik. Mindkét tevékenység bejelentésköteles, a 0,7 százalékot elérő alkaloid-tartalmú ipari mák termesztéséhez emellett szükség van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tevékenységi engedélyére, valamint évenként megújítandó termesztési engedélyre is.

Noha az elmúlt hetek hűvös csapadékos időjárása jelentősen lelassította a mákültetvények fejlődését, az általunk megkérdezett termelők bizakodóak, átlagos feletti termésre számítanak idén – mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

A mák árát alapvetően a cseh termelők határozzák meg, a jelenlegi piaci helyzetben a tisztított mák felvásárlási ára kilogrammonként 500-700 forint között alakul. A nagybani piacon az elmúlt hetekben 1000-1100 forint közötti árak voltak a jellemzőek.

Korábban az ipari mák termesztése volt domináns Magyarországon, amit jórészt a morfin előállítására megalapított tiszavasvári Alkaloida dolgozott fel: az alapító Kabay János életműve felkerült a hungarikumok hivatalos listájára is. Az elmúlt években azonban – miután az Alkaloida 2014-ben megszüntette a morfingyártást – az étkezési mák termelése került előtérbe.

Az étkezési mák termesztésében Csehország és Törökország áll az élen, az összes megtermelt mennyiségnek közel kétharmada származik ebből a két országból. A sorban következő Spanyolország és Franciaország után Magyarország a lista ötödik helyén áll.

A mák 100 grammjában 22 milligramm vas van, így gyakran ajánlják vashiányosoknak. A vashiányos vérszegénység kialakulhat valamilyen felszívódási zavar - például gluténérzékenység - következtében, vegetarianizmus eredményeképpen - hiszen a legtöbb vashoz az állati eredetű táplálékokból lehet hozzájutni, de ezt jól pótolhatja a mák. Ajánlják még a csontritkulásos betegeknek is: a termény közel tízszer annyi kalcium van benne, mint a tejben, de a nélkülözhetetlen ásványi anyag felszívódásához szükséges foszfort és magnéziumot is megfelelő arányban tartalmazza - derül ki a Femina korábbi cikkéből.