Több milliárd forintot fizethet vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment nemzeti légitársaság, a Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül - tudta meg a Napi.hu.

Az amszterdami bíróság döntése következtében 11,4 millió dollárt szabadítanak fel - ez eddig az IATA számláján dekkolt.

A Malév 2012-es csődje előtt ilyen nagyságrendű összeget fizettek be az utasok - az utazási irodákon keresztül - a repülőjegyekért, de a csőd miatt ezt már nem tudták leutazni. Az IATA ezt a pénzt zárolta, és mindeddig nem utalta vissza az utazási irodáknak - értelemszerűen azok pedig nem fizethették vissza az utasoknak.

Az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében beperelte az IATA-t hogy fizesse vissza a náluk levő, igen jelentős összeget. A helyzetet bonyolította, hogy ugyanezen összegért "bejelentkezett" az orosz Vnyesekonombank (VEB) is, a Malév ugyanis jelentős, több tízmilliárdos összeggel tartozott az orosz pénzintézetnek is. Az orosz bank keményen fellépett érdekei mentén azt állítva, hogy joga van rátenni a kezét a repjegyekből származó összegre. Ezt utasította el az Amszterdami Bíróság.

A Napi.hu értesülése szerint az IATA-nak most 11,4 millió dollárt kell visszafizetni az utazási irodáknak - amelyek egyébként 15,8 millió dollárt követeltek vissza a szervezettől még 2015-ben, amikor a pert indították. Az utasok az általuk befizetett jegyár összegének 72 százalékához juthatnak majd hozzá - a Malévot hitelező VEB viszont egy árva garast sem kaphat ebből a pénzből.

Nem csak magyarországi, de külföldi utasok is részesülnek a visszatérítésből, hiszen a magyar légiközlekedési cég járataira a világ minden táján vettek jegyeket, amelyet viszont már nem tudtak felhasználni.

Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat, az azonban bizonyos, hogy pénzhez csak azok juthatnak, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Azok, akik interneten vásárolták meg a jegyüket, vélhetően nem kaphatják vissza pénzüket.

A bírósági döntés kedvezően érintheti az utazási irodákat is, ezek is visszakaphatnak pénzt az általuk átutalt összegből.

A kép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.