Kedd óta már hatályos a kormány rendelete arról, hogy 2 milliárd forintot különítenek el a rendkívüli intézkedésekre fenntartott kormányzati keretből, és ez biztosít fedezetet a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedések miatti kiadásokra.

Az előirányzat felhasználásával kapcsolatban a miniszter a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAG Zrt.) számára feladatokat határoz meg, így a zrt. az előirányzat terhére kötelezettséget vállal, és azt pénzügyileg ellenjegyzi.

A miniszter, a Malév Zrt. és a MAG Zrt. a rendelet végrehajtásához szükséges feladatokról háromoldalú megállapodást fog kötni.

A most közzétett miniszteri rendelet a Malév menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges kiadásokra és a Malév Zrt. feladataival összefüggésben felmerülő, a Malév Zrt. szervezetének működtetését szolgáló kiadásokra nyújt finanszírozási lehetőséget. Kiköti azt, hogy a felhasználás során a feladatot végző MAG Zrt.-nek a rá bízott feladatokkal összefüggésben felmerülő kiadásaira, valamint a Malév Zrt. szervezetének működtetését szolgáló kiadásokra nem fordítható több, mint az előirányzat 5 százaléka. Az előirányzat terhére visszatérítendő támogatás és kölcsön nem nyújtható.