Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület közlekedési szóvivője, Helen Kearns egy pénteki sajtótájékoztatón a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az érintett utasok számára érvényesítsék az uniós szabályokban előírt rendelkezéseket és jogaikat tiszteletben tartsák.

Mint mondta, a magyar hatóságok részéről erre vonatkozóan pozitív visszajelzéseket kaptak. Hozzátette, hogy a bizottság is még csak most tájékozódik a pontos helyzetről.

Az uniós szabályok egyebek között az utasok védelmét és kártalanítását is előírják, illetve alternatívaként az utasok célba juttatásának kötelezettségét. Ez a csőd esetére is vonatkozik - emelte ki Siim Kallas közlekedési biztos szóvivője.

A Malév péntek reggel hat órakor szüntette be működését, törölve valamennyi járatát.

A szóvivő sajnálatosnak mondta, hogy a társaság nem talált hatékony és életképes megoldást arra, hogy versenyképes maradjon a piacon, de azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottság továbbra is érvényesíteni fogja a verseny tisztaságát segíteni hivatott politikáját az állami támogatásokkal kapcsolatban.

Az Európai Bizottság az év legelején jelentette be, hogy Magyarországon vissza kell fizettetni a Malév számára nyújtott, az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatást. A bizottság már akkor jelezte, hogy döntésének egyik oka az volt: a Malév nem tudta igazolni, hogy milyen módon válna ismét életképessé a jelenlegi üzleti modell alkalmazása révén.

A csőd közeli helyzet nem akadálya annak, hogy a bizottság visszafizettesse a támogatást - emlékeztettek bizottsági illetékesek pénteken.