Ilyen alacsony még 2008-ban sem volt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon. 2012-ben, a legnehezebb évben a tavalyihoz képest több mint kétszer annyi, csaknem  23 ezer felszámolási eljárás indult. A felszámolások csökkenésével a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött.

A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. Tavaly egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart, az élelmiszergyártás az elmúlt évben a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.

A kényszertörlések száma 2015-ben 27 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési-eljárások száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2014-ben még több mint 42 ezer ilyen eljárást kezdeményeztek, azonban 2015-ben alig haladta meg számuk a 31 ezret. Tavaly az év elejét és végét összehasonlítva havonta csökkenő trendet mutatott a kényszertörlési eljárások száma, csak szeptemberben mutatkozott eltérés a nyáron felhalmozódott ügyek számának megugrása miatt. A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb kényszertörlés a nagykereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatás területén és az adminisztratív tevékenységgel foglalkozó iparágban történt. Ezeken a területeken a bedőlési arány - felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya - is magas, azaz fizetésképtelenség által igen erősen sújtott iparágaknak számítanak.

A végelszámolások száma is csökkent tavaly, bár csak minimális mértékben. 2015-ben és 2014-ben is valamivel kevesebb mint 8 ezer végelszámolás történt, ami a felszámolásokhoz hasonlóan alacsonyabb a 2008-as válság előtti szintnél is. Végelszámolások tekintetében is a 2012-es év volt a csúcs, amikor a végelszámolások száma jelentősen meg is haladta a felszámolásokért. Abban az évben közel 3 és félszer több végelszámolás indult, mint 2015-ben. A felmérés szerint a legkisebb bedőlési aránnyal rendelkezők listáján az első két helyen hosszabb ideje a privát egészségügyi ellátás és a privát oktatás áll. A gépipar és a vegyipar 2014-ben még kockázatosabb szektornak számított, 2015-ben azonban bekerültek a 10 legkisebb kockázatú iparág listájára.