Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami támogatás megszűnése a lakástakarékpénztárak közül a Fundamentát érintette a legérzékenyebben, mivel a pénzintézet fő profilja a lakástakarékszerződések kötése.

A Fundamenta új konstrukciója szerint 5 százalékos jóváírást adnak évente egyszer a leendő ügyfeleiknek a befizetések után. A minimális megtakarítási idő a tervek szerint 6 év lesz, melynek végén fix 2,9 százalékos kamattal juthatnak az ügyfelek hitelhez. A maximális havi megtakarítás összege várhatóan 20 ezer forintról 40 ezer forintra fog nőni.

A Fundamenta által kidolgozott terméket az mfor.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már jóvá is hagyta. Feltehetően az Erste és az OTP lakástakarékpénztárai is hasonló lépésen dolgoznak, de még nem nyilatkoztak ebben a témában.

A Bank360 véleménye szerint a Fundamenta gyors reakciója mindenképpen előnyére válik a piacnak, mivel az állam által preferált lakáscélú támogatások és megtakarítási formák, mint amilyen a NOK vagy a bővítés előtt álló csok, a lakástakarékpénztárakkal összehasonlítva egy szűkebb társadalmi réteg számára nyújtanak megoldást. Vonzó lehet az ügyfelek számára a 2,9 százalékos fix kamattal elérhető lakáshitel, ami megjelenése után a legkedvezőbb elérhető konstrukció lehet a piacon.

Képünk forrása: Unsplash/Peter Lloyd