A dél-somogyi Csurgón és a környező településeken november közepétől százezer szám vágják a fenyőket: lucot, szerb lucot, nordmannt, ezüstöt, kolorádói jegenye- és feketefenyőt. A fákat először nagy telephelyekre szállítják, onnan viszik el aztán a viszonteladók és az exportőrök. Merthogy Magyarország komoly karácsonyfa-exportőrnek is számít - számolt be a napilap.

Romániából elsősorban a nordmannt keresik - magyarázta a Népszavának Csordás Tiborné, aki családjával csaknem negyven hektáron termel fenyőfát Berzence környékén. Lengyelországból és Szlovákiából az ezüstöt és a lucot, s az utóbbit viszik igencsak nagy mennyiségben, csak éppen földlabdával együtt az olaszok is.

A nagyobb kereslet a luc korábbi alacsony felvásárlási árát is feljebb tolta. Egy normál, hazai piacra szánt lucfenyő 5-6 év alatt lesz vágásérett, a taljánoknak szánt egy-két évvel tovább nőhet. A leglassabban a nordmann térül meg: úgy egy évtized alatt nő meg kétméteresre.

Szerencsére az idén elég sok eső esett, így magas a fák nedvességtartalma. Vagyis nem fenyeget a veszély, hogy szilveszterre már kopasz fák kornyadoznak a lakásokban.