Az E-Star Alternatív Nyrt. egyebek mellett hőszolgáltatásra vagy vagyonkezelésre kötött megállapodásokat több önkormányzattal, és a héten azt közölte: több helyhatósággal is vitája van, mert nem teljesítik a szerződésekben foglaltakat. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kormányzat - a közpénzekért vállalt felelőssége teljes tudatában - folyamatosan tekinti át azokat a szerződéseket, amelyeket különböző szolgáltatások megrendelésére és teljesítésére a megyei önkormányzatok kötöttek piaci cégekkel sok száz millió forint értékben.

Ennek az átvilágítási folyamatnak a része a Fejér, valamint a Veszprém megyei önkormányzat és az E-Star Alternatív Nyrt. között egyebek mellett hőszolgáltatásra vagy vagyonkezelésre kötött megállapodások áttekintése - tették hozzá. Hangsúlyozták, ilyen jellegű és nagyságrendű - százmilliós, összességükben akár milliárdos - összegek esetén természetes, ha az új szerződő fél, azaz az állam érdekeit képviselő kormány először tájékozódik az E-Star-szerződések pontos tartalmáról, a felekre háruló kötelezettségekről, azok szerződés szerinti teljesítésének állásáról.

Az E-Star Alternatív Nyrt. a héten nyilatkozott arról, hogy több önkormányzattal is vitája van, mert nem teljesítik a megállapodásokat, Hódmezővásárhellyel pedig fel is mondta a hőszolgáltatási szerződését. Aros János (Fidesz) sárospataki polgármester pedig kedden közölte az MTI-vel, hogy a zempléni város önkormányzata vitatja a céggel szembeni tartozásának mértékét.