A fényképész szakma jelenleg nagyon rossz helyzetben van - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Urbán Julianna, a Magyar Fényképész Ipartestület elnöke. Ennek fő okaként azt említette, hogy amíg az Európai Unióban mindenhol a szakfényképészeknek kell készíteniük a hivatalos okmányképeket, addig itthon ezt az első Orbán-kormány ideje alatt megváltoztatták. Márpedig az okmányirodák által készített képek gyakran a személyazonosításra sem alkalmasak - fogalmazott Urbán, majd hozzátette, hogy azóta küzdenek az új rend ellen, több levelet is írtak a hivatalos fórumokra, és bár volt, hogy ígéretet kaptak a változtatásra, azóta sem történt semmi.

A vezető szerint ez a módosítás a szakadék szélére terelte a szektort, mivel a legtöbb vállalkozás számára ezek és az ehhez kapcsolódó plusz bevételek jelentették az alapot; például amikor valaki az üzletbe betérve megvesz a gyermekének egy albumot - magyarázta Urbán, majd hozzátette, hogy manapság ezek a vevők be sem jönnek a boltba. A túlélést sokan úgy próbálják elérni, hogy - a fényképészethez néha kevésbé illeszkedő - plusz szolgáltatásokat nyújtanak, esetleg több külső felvételt vállalnak.

Összefogással a kontárok ellen

Ráadásul az a változás, miszerint most már a diákigazolványokba sem fogadják el az általuk készített képeket, nem csak számukra járt negatív következménnyel. Urbán elmondása szerint előfordult, hogy egy önkormányzat okmányirodája annyira le volt terhelve, hogy nem is tudtak több gyereket fogadni, akiknek ezért egy másik településre kellett elutazniuk. Ezen kívül állandó probléma volt, hogy ha az önkormányzati tulajdonban lévő iskolában bármilyen alkalomból fényképeket készítettek, akkor azt gyakran feketén dolgozó vállalkozás végezte. Ekkor egy levélben felhívtuk az összes olyan jegyző figyelmét, akinek az illetékességi területén volt ipartestületi tagunk, hogy inkább a helyi vállalkozót válasszák, mivel amellett, hogy így jobb minőségű végeredményt kapnak kézhez, maga a helyhatóság is adóhoz jut - mondta Urbán Julianna, aki szerint ennek megvolt az eredménye, sok településről kaptak köszönő választ, így pedig ismét munkát adtak a tagjaiknak.

Ugyanakkor a kontárok ellen ez nem elegendő - jelentette ki az ipartestületi vezető, aki szerint ők mindig is előnyben lesznek a tisztességesen dolgozó szolgáltatókkal szemben, mivel amellett, hogy nem fizetnek adókat, gyakran az egyéb kiadásokat is megspórolják, így például nincs telephelyük. Mindemellett segíti őket a digitális technika, hiszen ezáltal ma már nem kell spórolni, el lehet lőni egy fényképezésen akár több száz képet is, amiből biztosan lesz egy-két jobb minőségű kép. Ezek ugyan nem érnek fel a hivatásos fényképészek minőségével, de a jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek többsége inkább megalkuszik a minőséggel a pénzzel szemben. Márpedig az adóhivatalnak nem kellene sok ahhoz, hogy kiszűrje a kontárokat Urbán szerint, elég lenne csak végigböngészni a hirdetéseket és az árak alapján meg lehetne állapítani, ki a kontár. Az esküvői hirdetések 90 százaléka például az - fogalmazott a szakember.

A fentiek következménye, hogy a fényképészek legnagyobb része megfelezte korábbi üzlethelyiségét, vagy megpróbálták bérbe adni, esetleg elküldték az alkalmazottakat - mondta Urbán, hozzátéve: ez már csak azért is probléma, mert egyre nagyobb problémát okoz az utánpótlás megszervezése, félő, hogy a közeljövőben sok családi vállalkozás fogja végleg bezárni a kapuit.

Az utánpótlással kapcsolatban elmondta, hogy amíg korábban négy-ötszörös túljelentkezés volt, addig manapság - mikor a szakma helyzete anyagilag megroggyant - egyre kevesebben jelentkeznek. Mindehhez hozzájárul, hogy mivel drágák a fényképészethez szükséges berendezések, a szülők nagyon meggondolják, hogy ide hozzák-e a gyereket - magyarázta Urbán. A szakember annak a félelmének is hangot adott, miszerint a kamaráknak a közeljövőben ismét véleményezniük kell a különböző szakmákat, hogy melyikhez kelljen kötelezően OKJ-s vizsga, azaz képesítés. Ennek megvannak a gazdasági okai Urbán szerint, majd hozzátette, hogy a szakmai minőség érdekében reméli, hogy a fényképészethez nem nyúlnak a döntéshozók.

Új, innovatív ötletekkel csábítanak a fotósok

Az elmúlt évek nem sikerültek a legjobban, minden területen folyamatosan esünk vissza - nyilatkozta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gőbölös György, a nagykanizsai Gőbölös Fotó vezetője. A vállalkozás megrendelései legnagyobb részét magánszemélyektől kapja, a céges megrendelések szinte megszűntek. A vállalati oldal érdeklődésének eséséről számolt be Fodorné Elek Anett, a budapesti Hip Stúdió vezetője is, aki szerint ugyanakkor máig vannak megrendeléseik a céges világból. Igaz, az ügyfeleink már szinte kizárólag a nagyvállalati körből kerülnek ki, akik még meg tudják engedni maguknak egy fotós megfizetését - mondta a vezető. A legjobban menő üzletágat - akárcsak nagykanizsai kollégájánál - továbbra is a magánszemélyek jelentik, mint mondta, a mostani időszakban, amikor rengetegen keresnek új állást, rendkívül nagy kereslet van az önéletrajzi képet elkészítésére. Ezen kívül az ajándékba szánt portfóliókép számít a legnépszerűbb terméknek, ezek elegendőek ahhoz, hogy ne panaszkodjunk a sorunkra - mondta Fodorné Elek Anett.

Ellentétes trendről számolt be lapunknak Bátor László, a miskolci Bátor Laca Fotó vezetője: náluk ugyanis a magánszemélyek megrendelései estek vissza és a cégek azok, akik még leginkább ellátják őt munkával. A terhek növekedésével a privát megrendeléseknél egyre szűkebb lett a kassza, a válság előtt például sok fiatal lány akart divatfotókat készíteni magáról, ez mára teljesen eltűnt - monda a szakember, akinél máig az esküvői szezon a legtelítettebb, ekkor jön a legtöbb megrendelés. Bátor szerint ugyanakkor ez sem a régi már, hiszen a piacon számtalan olyan új vetélytárs jelent meg, "aki megveszi a fényképezőgépet és azt hiszi, hogy ő már fotós". Bár megmaradt egy réteg, amely a minőségért hajlandó többet fizetni, sok munkát elvesznek az új "kollégák" - fogalmazott Bátor, de hasonló tapasztalatai vannak Gőbölösnek is, aki szerint az esküvői piacon az előbb említetteknek következtében akkora lett a konkurencia az utóbbi időben, hogy az már közel sem akkora lehetőség, mint volt például a válság előtt. Náluk egyébként a képkeretek és a fotóalbumok eladásai hozzák a legtöbb pénzt, de a digitális képkidolgozásból is csurran-cseppen a kasszába, ám ez a vezető szerint éppen elég a megélhetéshez.

A tavalyi év minden eddiginél rosszabb volt - mondta érdeklődésünkre Kaszás Attila, az Objektív Fényképészeti Kkt. vezetője. Az okok közt, Urbánhoz hasonlóan megemlítette az igazolványkép készítés elvételét, mint mondta, nem érti a szándékot, hiszen "az okmányirodákban elkészült ocsmány fényképek híre bizonyára kormánykörökben is ismert." Kaszás szerint a szakma devalválódását is hozta, hogy akármelyik hivatalnokot kinevezték mindenféle előzetes tanulmányok nélkül fotósnak. Ennek megfelelően nem látják, hogy a kormányoknak bármilyen szándékai is lennének a fényképészekkel, pedig véleménye szerint nagyobb lehetőségeik is lennének. Mindennek köszönhetően az Objektív Fényképészeti Kkt. a bevételek növelése érdekében könyvesbolt nyitásával is próbálkozott, ám egyelőre kevés sikerrel.

Ezek után nem meglepő, hogy jövőbeli helyzetüket nem látják túl rózsásnak, Kaszás a helyzetet jellemezvén elmondta, hogy még a tehetős csúcsvezetők is, akik eljöttek üzleti portrékat készíttetni hozzájuk, bevallották, hogy már otthon is kísérleteztek házilag portréjuk elkészítésével. A szakma félhígulása náluk is problémákat okoz, "a szolgáltatás területén egyre többen szinte mindent elvállalnak, hogy valamiféle munkájuk legyen. Ezen felül nagyon sok szolgáltató irreálisan alacsony árakon dolgozik, a magas áfa miatt pedig számla nélkül kínálják szolgáltatásaikat, hogy arról ne is beszéljünk, tele van az internet olyan weblapokkal, amik mögött kétes vállalkozók működnek. A kuponos oldalak szintén tele vannak iszonyatosan olcsó, a szakmát lejárató fényképész szolgáltatásokkal" - sorolta a szakember, aki mindezek ellenére bízik benne, hogy idén javulás lesz, ami annak köszönhető, hogy azok, akik eddig halasztották megrendelésüket évek óta, most mégis kiköltekeznek.

Tízszer annyi ember tart el boltot, mint régen

A visszaesés 2004-ben kezdődött a digitális fényképezőgépek megjelenésével, így a válság inkább csak egy csepp volt a tengerben - közölte lapunk érdeklődésére Puskás Levente, a Budapesten és Debrecenben is bolttal rendelkező Puskás Fotó vezetője. Ez jelentősen átszabta a piacot, hiszen ekkor még a gyorsaság volt a fő vonzereje ezeknek a boltoknak: az előhívás előtt az érintettek azt sem tudták, hogyan sikerültek a képek. Mára azonban megfordult a trend, az emberek otthon, a számítógépeiken tárolják a fényképeket, és jóval később, akár 4-5 év múlva készítenek belőle vászonképet, vagy fotókönyvet.

Ennek köszönhetően amíg a korábbi időszakban minden 20 ezer emberre érdemes volt nyitni egy minilabort, addig mára ez a szám 200-250 ezerre nőtt - mondta Puskás. Ennek köszönhetően a túlélők "borzasztó árharcot" vívnak egymással, hiszen például a valamivel több mint 200 ezer lakosú Debrecenben is 4-5 bolt található.

Ugyanakkor a szakember szerint ilyen helyzetben is talpon lehet maradni, nekik például az elmúlt években sikerült növelni az értékesítéseiket. Ez részben annak is köszönhető, hogy rendkívül jó a boltok elhelyezkedése, de leginkább annak, hogy a válságot lehetőségnek fogtuk fel és a kirobbanáskor komoly pénzeket költöttünk fejlesztésekre - emelte ki Puskás. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy mit fejleszt egy fotós, hiszen a berendezések rendkívül drágák, így egy rossz ötlet igen komoly problémákat okozhat a szűkülő piacon dolgozó vállalkozásoknak - hívta fel a figyelmet Puskás, aki elmondta azt is, hogy náluk egy saját fejlesztésű iPhone alkalmazás hozott új megrendeléseket, amelynek segítségével akár telefonon keresztül is lehet keretes képet rendelni. A folyamatos megújulás fontosságát Fodorné Elek Anett is kiemelte, ők úgy igyekeznek meglovagolni az aktuális trendeket, hogy már facebook profil fotózást is vállalnak; igaz ez utóbbi iránt még nincs olyan nagy kereslet - ismerte el a Hip Stúdió vezetője.