Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alacsony hozamkörnyezetben a bankbetétek helyett a nagyobb hozamú és kockázatú termékek felé fordultak a fogyasztók, valamint tavaly megjelentek és gyorsan népszerűvé váltak a nyugdíjbiztosítások - mindez indokolta a nembanki pénzügyi piacok áttekintését - mondta Kisgergely Kornél, az MNB ügyvezető igazgatója. A tervek szerint ez a publikáció - Biztosítók és pénztárak címmel - a jövőben évente elkészül majd.

Magyarországon a hosszú távú megtakarítási hajlandóság nemzetközi szinten alacsonynak számít - jelentette ki Nagy Koppány, a biztosítás-, pénztár-, pénzügyi vállalkozások és közvetítők felügyeleti igazgatóság vezetője.

A jelentés több komolyabb kockázatot azonosított. A kgfb-piacon továbbra is kiélezett a verseny, miközben a kárérték emelkedik. A kgfb-díjak az átkötési kampányok miatt jelentősen csökkentek, így azok egyre kevésbé fedezték a tényleges kárkifizetéseket, ez pedig már prudenciális kockázatot jelent. A tőkefeltöltöttség stabil, de az SII-ben (Szolvencia II.) növekvő volatilitás várható 2016 januártól. A biztosítók felkészülése az év legnagyobb kihívása - több biztosítónál is tőkeproblémák lesznek, szükség lesz tőkepótlásra - hangsúlyozta az igazgató.

A nyugdíjbiztosítás a biztosítási szektor növekedésének motorja. A nyugdíjbiztosításban az éves átlagdíj 222 ezer forint, azaz havi mintegy 19 ezer forint.

Az MNB megfontolja, hogyan lehetne még vonzóbbá tenni, "terelni" az önkéntes nyugdíjpénztári piacot - mondta az igazgató. Jelenleg már csaknem 1,2 ember tag a pénztárakban. Ehhez képest jóval kevesebben, mintegy 150 ezren nyitottak eddig nyesz-számlát.

További "terelés" várhat a még etikusabbá váló életbiztosításokra, mondván a szektor elérte az önszabályozás határát. Erre Nagy példaként hozta fel, hogy a Mabisz által meghirdetett tkm-limitet a konstrukciók 30 százaléka nem tartja be. A jegybanki beavatkozás céljai közé tartozik tartozik a nagyobb költségtranszparencia, a befektetési költségek felülvizsgálata, a jutalékszabályok finomítása, a befektetésre vonatkozó technikai szabályok szigorítása, valamint a tkm-limit kiterjesztése - Végh Richárd piacfelügyeleti igazgató. A biztosítók harmada veszteséges, az MNB a piac konszolidációjára számít, kevesebb szereplővel.

Konszolidáció, konszolidáció mindenütt

A svájci frank január közepi elszállásakor nyilvánvalóvá váltak annak a veszélyei, hogy a hazai befektetési szolgáltatók előszeretettel kötöttek külföldi online platformokkal úgynevezett white label-szerződéseket, amikor a hazai szolgáltató a saját nevében nyújtotta a magas tőkeáttételű devizakereskedés lehetőségét - állapította meg Végh Richárd piacfelügyeleti igazgató. Elindult e szerződések visszaszorulása és a függő ügynöki kapcsolatok előtérbe kerülése. Ha ez a folyamat leáll, akkor az MNB a partnerkockázatokra többlettőke-követelményeket állapíthat meg - mondta az igazgató.

Ezzel együtt úgy látja, hogy a szektor iránti bizalom nem ingott meg, év/év alapon nőtt az ügyfélvagyon - igaz, a szolgáltatók helyzete különböző mértékben változott. Alapvetően a banki hátterű szolgáltatóké javult.

A brókerbotrányok miatti kártalanítás jelentős terhet ró majd a szektorra , ezért a kisebb szereplők várhatóan veszteségessé válnak - így elindulhat a befektetési szolgáltatók között a konszolidációs folyamat - mondta Végh. Egy kérdésre pedig hozzátette: az uniós szabályok miatt nincs arra lehetőség, hogy a határon átnyúló szolgáltatókat is bevonják a nagyobb  terhelésbe.