Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britanniában 2012 óta nem mértek ilyen alacsony éves szintű nettó EU-bevándorlást. A statisztikai hivatal ismertetése szerint a júniussal véget ért egy évben 219 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 145 ezer EU-állampolgár távozott.

Az EU8-csoport, vagyis az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege azonban most már negatív: az ONS kimutatása szerint ezekből az országokból a vizsgált tizenkét hónapban 41 ezren érkeztek, ugyanakkor az országcsoport állampolgárai közül 55 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlási egyenleg ebből a térségből mínusz 14 ezer volt a júniussal zárult egy évben.

A teljes EU-bevándorlási mérlegen belül az EU8-csoport az egyetlen, amelynek nettó nagy-britanniai bevándorlási egyenlege negatív. A statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint a régebbi EU-tagállamokból 47 ezerrel, Romániából és Bulgáriából 34 ezerrel többen érkeztek tartós letelepedés céljával Nagy-Britanniába, mint ahányan ezeknek az országoknak az állampolgárai közül távoztak.

Az ONS elemzése szerint a közép-európai EU-országok Nagy-Britanniából távozó állampolgárainak száma két éve folyamatosan növekszik. A statisztikai hivatal szakérői a csütörtöki tanulmányban nem részletezték ennek okait, csak annyit hangsúlyoztak ezzel kapcsolatban, hogy e változás mögött több tényező állhat, a migrációs döntések háttere bonyolult.

A konzervatív párti brit kormány azonban már jó ideje folyamatosan hangsúlyozza, hogy a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után szigorítani kívánja az uniós állampolgárok letelepedési szabályait, és a készülő új bevándorlási rendszer nem fogja kedvezményes elbírálásban részesíteni az EU-ban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó munkavállalóit a máshonnan érkezőkkel szemben.

Theresa May miniszterelnök a minap, a Brit Iparszövetség (CBI) Londonban rendezett éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az új brit bevándorlási rendszer nem azt veszi majd figyelembe, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy miben tehetséges, milyen szakképesítést tud felmutatni.

May szerint megszűnik az a helyzet, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül "beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé".

A brit kormányfő e kijelentését számos bírálat érte, mások mellett Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi koordinátora részéről is. Verhofstadt nyilatkozata szerint a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok senki elé nem álltak be a sorba, hanem a számukra szabadságot és lehetőségeket biztosító jogosultságaikkal éltek.

Theresa May a héten, a londoni alsóházban felszólalva elnézést kért, elismerve, hogy nem lett volna szabad e szóhasználattal élnie.