Az intenzív osztályokról érkező hírek alapján egyre kritikusabb a helyzet: egy budapesti kórházban már gyakorlatilag minden felszabadítható dolgozót az intenzívre küldtek, hogy segítsék a szakápolók és az orvosok munkáját - írja a portál, amely úgy értesült, hogy mellettük már a gyógytornászokat és masszőröket is behívták az emberhiány miatt.

Korábban - tavaly is - volt olyan, hogy önkéntes alapon jelentkezhettek a nem szakápolói képesítéssel bírók, hogy segítsenek az intenzívosztályokon, akkor felmentést kapott az, aki idős, vagy kisgyerekes szülő. Sőt épp a masszőrök és más nem kapcsolódó területeken dolgozók is kivételt jelentettek.

A vasárnap reggeli adatok szerint már 10 652 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen, ami új helyzetet teremtett: az egészségügy teljesítőképessége végén van - a 444 értékelése szerint, mert a kormány ezt tagadja -, mivel már alig nagyon leterheltek az intenzíves szakdolgozók. Most az átirányított segédszemélyzet sem a megfelelő kezelést tudja pótolni, hanem abban tudnak segíteni, hogy az egyszerűbb feladatok elvégzésével valamennyire tehermentesítsék őket. Ez a gépek ellenőrzését, gyógyszerek előkészítését, betegek mozgatását jelenti.

Valamennyi segítséget ez jelent a kórházi személyzetnek: más országokban az intenzív osztályon egy betegre két ápoló jut, Magyarországon ez már sokszor nem volt tartható, leggyakrabban 2 beteg jutott egy szakápolóra. A harmadik hullám felívelése miatt most akár 5-6 beteget kell egyetlen embernek ellátnia, melléjük álltak be a frissen átvezényelt segédápolók.

Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos a 444-nek adott interjújában ahhoz hasonlította a helyzetet, hogy "százan ülnek egy zuhanó repülőn, van húsz ejtőernyő. Széttéphetem és összevarrhatom őket másként, csinálhatok kisebbeket. Megoldhatom, hogy 30 ember kapjon ejtőernyőt, így ennyien élnek túl, de néhányan nagyon össze fogják törni magukat." Szerinte az ellátási határt nem szabad átlépni az egészségügyben, mert az sokak halálával jár majd.