A jegybank konferenciáján egy könyvet mutattak be, a Bankok a történelemben: innovációk és válságok című kötet. Itt beszélt arról a jegybank vezetője, hogy bár a felszín szép, de már közelít egy újabb összeomlás.

Senkit ne tévesszen meg, hogy 10 évvel a válság után ma csak az innovációt látjuk, mert a válság is itt van, kopogtat - fogalmazott Matolcsy.

A történelem azt mutatja, hogy a világban mindig voltak pénzügyi központok, Mezopotámia óta. Most az angolszász világból Ázsiába helyeződött át a világ pénzügyi központja, ezt mutatja, hogy a világ vezető 10 legnagyobb bankjából 4 kínai - jelentette ki az MNB-elnök. Európában először szabályozunk, utána jöhetnek az innovációk, Kínában pont fordítva történik, először az innovációk jelennek meg, utána lépnek és szabályozzák a folyamatokat - mondta Matolcsy, de nem foglalt állást amellett, hogy melyik a jó megoldás.

A pénzügyi rendszerekben a régi megoldások már nem működnek, a tartalékráta-alapú klasszikus pénzügyi rendszer már a múlté. A jegybankok pénzt teremtenek és a bankok ezt multiplikálják, megsokszorozzák, napjainkban már 90 százalékban a bankoké a főszerep a pénzteremtés terén. A jegybankok most a keretek szabályozásával, vagy épp az elszámolási feltételek meghatározásával, a pénzügyi szereplők felügyeletével igyekeznek keretek között tartani a pénzügyi rendszert - állapította meg Nagy Márton, az MNB alelnöke.

Maga a pénzteremtés prociklikusságot idéz elő, azaz felerősíti az adott gazdasági folyamatokat, a bankok is prociklikusan tevékenykednek. A kérdés az, hogy ennek mértéke a mekkora, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyamatnak lehet káros hatása is. A kilengéseket a pénzügyi stabilitás érdekében keretek közé kell szorítani, a hatásokat tompítani szükséges, erre jó példa volt a jegybank növekedési hitelprogramja.

A korábbi évek egyik fő tévedése az volt, hogy a bankrendszer, a banküzem, a pénzügyi közvetítés csak egy üzlet, amelynek egyetlen célja a pénzintézetek tulajdonosainak haszonszerzése. A valóság az, hogy a pénzügyi közvetítés fő feladata a gazdaság fenntartható növekedésének biztosítása - mondta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke. Ma már a pénzügyi közvetítés alapvető társadalmi, gazdasági funkciót tölt be, egyfajta közszolgáltatásnak tekinthető, amelynek célja a közjó szolgálata.

A kormány egyre gyakrabban beszél egy közelítő gazdasági válságról. Legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy külön tartalékot képeznek a várható összeomlás miatt, ez már megjelenik a jövő évi költségvetés tartalékában.

A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.