Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pályamunkásokat, járműszerelőket, karbantartókat és diszpécsereket is keresnek a Magyar Államvasutak karrieroldalán, javarészt Budapesten és vonzáskörzetében. A honlapjuk szerint most körülbelül 450 betöltetlen állásra lehet jelentkezni. 

" A novemberig meghirdetett állásainkra közel 18400 jelentkezés érkezett, amely 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest" - közölte a Napi.hu-val a MÁV sajtóosztálya. A társaság elmondta, tavaly a beérkezett jelentkezések száma már meghaladta a 20 ezret. 2021-ben a felvételek száma mintegy 20 százalékkal haladta meg a 2019-es év azonos időszakának számait.

A MÁV szerint a pandémia hatására sokakban felértékelődött a stabil munkahely fogalma.  (Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok legnagyobb kárvallottja valószínűleg a vendéglátás.) 

Ők három évre kötött bérmegállapodással és egyedi, "területi helyzeteket kezelő" pótlékokkal segítik, hogy minél többen jelentkezzenek a vállalathoz, de azt is fontos megemlíteni, hogy az adminisztratív és a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkaköröket hamarabb lehet betölteni.

Lapunk arra irányuló kérdésére, hogy a fiatal generációkat hogyan tudják még erőteljesebben bevonzani, a MÁV elmondta:

a fiatalok számára nagy érték az utazási kedvezmény, valamint az informatikai rendszereken alapuló munkavégzés egyre nagyobb mértékű elterjedése. Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetünk a rugalmasabb foglalkoztatási formák, például a home office alkalmazására.

Emellett a frissen végzett fiataloknak a Pályakezdő diplomás programot is működtetik, ahol a hagyományos előadások helyett együttműködés-fejlesztő programon, felsővezetői kerekasztal-beszélgetésen, vasútszakmai helyszínbejáráson vesznek részt.

Emellett öt éve indították el a duális képzést a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben.

"Jelenleg a MÁV Zrt-ben 5 fő, vállalatcsoport szinten 15 fő duális hallgatónk van. Idén kötöttünk duális képzésre megállapodást a Széchenyi István Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel" - mondták.

Kötelezővé tennék az oltást

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a MÁV és a Volán vezetői is úgy gondolják, a koronavírus elleni oltás a leghatékonyabb eszköz a vírus terjedésének megakadályozására. Ezért a védőoltás mihamarabb felvételére ösztönzik a munkavállalóikat.

Igaz, a Vasutas Szakszervezet és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnökei október végén úgy nyilatkozott, hogy ha kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást, akkor leáll a MÁV és a Volán is. Ugyanis annak ellenére, hogy a dolgozóik átoltottsága az országos átlaggal egyenlő, a vonatközlekedésben "tevékenyen részt vevők" között ez az arány a legrosszabb.