A MÁV-nál még 2017-ben kötött, három évre szóló bérmegállapodás értelmében - a többi közszolgáltatóhoz hasonlóan - átlagosan öt százalékkal emeli a munkavállalók bérét az idén. Ezt ugyanakkor differenciálják, tehát munkakörönként eltérő mértékben kapják a dolgozók, de erről nem jutnak egyezségre a felek már több hete. Utolsó indítványában a cég több javaslatot is előterjesztett a differenciálásról.

A képviseletek abban egyetértenek, hogy nem elegendő az ötszázalékos emelés 2019-re. Ugyanakkor további bérfejlesztésről csak akkor kezdődhetnek el az egyeztetések, ha a jelenleg érvényben lévő megállapodás már lezárult, tehát minden munkavállaló pontos bérét sikerült meghatározni az idei évre. A szakszervezetek egy része viszont ezt nem hajlandó figyelembe venni, és a pontos összegek meghatározására összehívott egyeztetéseken akar új megállapodást kötni - írta a napilap.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) csak olyan megállapodást tud elfogadni, amely egységesen érint valamennyi MÁV-csoport dolgozóját, azaz differenciálás nélküli. A Vasutasok Szakszervezete szerint pedig szükséges a jelenleg hatályos bérmegállapodás kiegészítése azzal, hogy a megállapodás szerinti átlagos ötszázalékos bérfejlesztési mértékhez 2019 második felében további emelést ad a munkáltató, így elérve az összesen legalább két számjegyű bérfejlesztést.