A Mindszentnél balesetet szenvedő kisteherautóban heten utaztak. A vasúti átjáróban a biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott - írja a MÁV Zrt. a honlapján.

A mozdonyvezető mindenben az utasítások szerint járt el, és betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt, azonban a vasúti átjáróba váratlanul behajtó kisteherautó észlelésekor a fékezésre alig maradt ideje, a balesetet nem kerülhette el. A vasúti jármű az ütközés után kisiklott és az átjárótól 100 méterre az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell.

A műszaki mentés miatt - várhatóan szerda reggelig - Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A pályaszakaszon a vonatforgalom újraindulása után is sebességkorlátozás lesz érvényes a végleges helyreállításig.

Az autósok a hibásak

A vasúti átjárókban történt baleseteket a közúton közlekedők figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza, évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok - írja a MÁV, amely körültekintő közlekedésre kéri az autósokat és gyalogosokat.

Tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 2020-ban 62 ilyen baleset következett be, tavaly már 24-gyel több, ezek közül 16-ban halt meg valaki. Idén - a keddit is beleértve - 26 baleset történt.

Az ilyen események 2021-ben egymilliárd forintos kárt okoztak a vasúttársaságnak.

A MÁV szerint Magyarországon a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja minden esetben megfelel az előírt biztonsági szintnek. A teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset.

Ez okozza a vasúti átjárós baleseteket

A gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód – az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik - hívja fel a figyelmet a MÁV.

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők, például a fülhallgatóval történő közlekedés, a kapucnis ruházat vagy a mobiltelefon használata okozzák. Kétvágányú pályán az elhaladó vonat után – kijelölt átjáró esetén tilos jelzésnél – elindulva nem látják a másik sínpáron, ellenkező irányból gyorsan érkező vonatot.