A járványügyi korlátozások enyhítésével már nem kötelező arcmaszk használata a szabadtéren lévő peronokon a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban. A közösségi közlekedési járműveken, azaz a vonatokon, a héveken és a buszokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot - közölte a MÁV-csoport.

A maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok – a nyitott peronon várakozás kivételével – továbbra is érvényesek, azaz a 6. életévét be nem töltött gyerek kivételével mindenkinek kötelező orvosi-, munkavédelmi-, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat elfedje, többek között a tömegközlekedési eszközökön és minden olyan helyiségben, ahol várakoznak az utasok.

A járatokon folyamatosan ellenőrzik a maszkviselést. A szabályszegő utast először figyelmeztetik, amennyiben a felszólítás ellenére nem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból. További ellenszegülés esetén a vonatok személyzete rendőri segítséget is kérhet.

A közlekedési vállalatok továbbra is arra kérik az utasokat, hogy a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket - olvasható a közleményben.