Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a cégek jogot kapnak a munkavégzés feltételeként Covid elleni védőoltást előírni az alkalmazottaik számára.

Akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni. A honvédségnél már kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

Még nincs döntés a nagy foglalkoztatóknál

Bakos Piroska, a Mol Nyrt. kommunikációs vezetője az ATV Híradónak azt mondta, erről még nem hoztak döntést. A vállalat minden olyan döntést előremutatónak tart, amely nagyobb mozgásteret biztosít a munkavállalók egészségvédelmében, és segít fenntartani a cégek működését. "Krízismenedzsment csapatunk már vizsgálja a kormányrendelet részleteit, de csak később tudunk dönteni, akkor, amikor látjuk az országos, és a Moln belüli statisztikákat, illetve minden szakmai szervezettel tárgyaltunk" - fogalmazott a kommunikációs vezető.

A BKV Zrt.-nél jelenleg is egyeztetések zajlanak a témában. A Telekom Nyrt. és a MÁV Zrt., amelyhez a Volán is tartozik, nem reagált a tévé megkeresésre.

Nem lesz kötelező, mert leállna a közlekedés?

"Ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés" - a baljós előrejelzést a Vasutas Szakszervezet elnöke mondta híradónak, hozzátéve, hogy a vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. "Azonban ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oltottság - sajnos - a legrosszabb aránnyal van" - fogalmazott az ATV-nek Meleg János.

A helyzet a Volánnál sem jobb a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Dobi István úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán. A munkavállalók fölháborodtak. "Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk" - tette hozzá Dobi István.