A Magyar Közlönyben megjelent határozat az összevonás célját a következőkkel jellemzi:

  • a társaságok gazdálkodásának hatékonysága és a közszolgáltatási tevékenységük ellátási színvonala javuljon, továbbá
  • megtörténjen az általuk végzett országos, regionális és elővárosi közúti és vasúti közszolgáltatások menetrendi szempontú összehangolása,
  • megvalósuljon az utastájékoztatás és jegyértékesítés egységesítése, valamint
  • kialakuljon a tarifaközösség.

Az összevonás úgy történik, hogy a Volánbusz Zrt., valamint a Volán Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. állami tulajdonú részesedése átkerül a MÁV-csoport tulajdonába. Ennek január végéig kell megtörténnie.

Az egységesítési feladatok megvalósításáról és azok eredményeiről 2021 december 31-ig kell előterjesztést készíteni a kormány részére a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az egységesítést követően - Budapestet és a budapesti agglomerációt érintően a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával - tegyenek javaslatot a szolgáltatói tarifaközösség 2022. január 1-jétől történő bevezetésére. A javaslatot június 30-ig kell elkészíteniük a minisztereknek.

A szükséges jogszabály módosításokat még 2020. december 31-ig kell előkészítenie a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.