A tavalyi év hasonló időszakában napról napra fogyasztási csúcsokat mért a Mavir Zrt. az idei évben az e heti nyári kánikula még nem hozott rekordot - közölte a rendszerüzemeltető.

A tartósan magas hőmérséklet jelentősen megemelte a bruttó rendszerterhelési értékeket, azonban az eddigi 6802 MW-os csúcsérték, amit június 30-án csütörtökön, 18:45-19:00 közötti negyedórában mért a Mavir, nem haladta meg a tavaly nyári 6940 MW-os országos történelmi csúcsot.

A meleg megdobja az áramfogyasztást

Korábbi tapasztalatok alapján elmondható, hogy napi 27 Celsius-fokos átlaghőmérséklet fölött, minden egyes fok növekedés hozzávetőlegesen mintegy 100 MW-os fogyasztás növekedést is generálhat.  

A nyári csúcsfogyasztás egyik oka a klimatizálás egyre nagyobb térhódítása, rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztalunk, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.

Mivel a napi csúcsok döntően az esti órákban jelentkeztek így elmondható, hogy ilyenkor zömében a hagyományos forrásokból biztosítható a villamosenergia-ellátás.

Ilyen volt a június

A júniusi legmagasabb, 6802 MW-os csúcs igényéből a megújuló források 431 MW, azaz 6,3 százalék részarányban képviseltették magukat, ezen belül a naperőművi termelés 240,8 MW azaz 3,5 százalék volt.

Ezzel szemben a hagyományos primerforrások 3477 MW azaz 51,2 százalék, az import-export szaldó 2894 MW, azaz 42,5 százalékban fedezték a csúcsfogyasztást.

A Mavir szakemberei szerint, ha a kánikula tartósan itt marad, további növekvő fogyasztási igényeket fog eredményezni, és akár az eddigi történelmi rekord is megdőlhet. A korábbi évek tapasztalata szerint az áramigény csökkenése július közepétől, a nyári szabadságok ideje alatt várható.