A Mavir Zrt. felügyelőbizottsága június 22-i határozatával Töröcskei István urat, a Mavir igazgatóságának elnökét e megbízatásából visszahívta - közölte a villamosenergia-rendszer állami irányítója honlapján a Népszava szerint. Az Igazgatóság új tagjának megválasztásáig a testület működése zavartalan. Az elnöki feladatokat a helyettes, Stumpf János látja el - zárul a közlemény.

Bár a közlés az okokat nem taglalja, az utóbbi napok során számos sajtóinformáció jelent meg arról, hogy a múlt héten a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Töröcskei Istvánt is elfogta az áttételes résztulajdonában álló Széchenyi Kereskedelmi Bank öt évvel ezelőtti csődje kapcsán indult eljárás során.

Töröcskei István a 2010-es választások után került a Mavir élére, mint úgymond Simicska Lajos embere. A Fidesz-hátország akkori főalakjának számító egykori oligarcha ugyanis szóbeszédek szerint a Mavirt is magába foglaló MVM-csoportot a választások után egy fajta hűbéri adományként kapta meg Orbán Viktortól.  A Mavir átláthatósági iratai szerint Töröcskei István elnöki megbízatása után havonta 300 ezer forint díjban részesült.

A Töröcskei István feladatait átvevő Stumpf János, Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, későbbi alkotmánybíró jogászként ismert testvére 2010-ben, Töröcskei Istvánnal együtt került a Mavirhoz.

A Népszava rámutat, hogy a Mavir-honlap tanúsága szerint a Töröcskei Istvánt visszahívó felügyelőbizottság elnöke az a Vörös József, akit a Széchenyi Bank ügyében mint egykori igazgatósági tagot a 24.hu múlt heti értesülése szerint az ügyészség szintén gyanúsítottként hallgatott ki. A leginkább ügyvédként ismert üzletember négy éve azzal váltott ki közfigyelmet, hogy a g-nap tovagyűrűző hullámán, a kormányfő új háttérvállalkozójává avanzsált Mészáros Lőrinc szoros üzleti partnereként, első körben ő vette nevére a kegyvesztetté vált Simicska Lajos közpénzen szerzett társaságait és vagyonelemeit. Ezek azóta javarészt Mészáros Lőrincnél kötöttek ki. Vörös József ugyanakkor Töröcskei Istvánhoz és Stumpf Jánoshoz hasonlóan, egyaránt 2010 szeptemberében került a Mavirhoz. Az akkori viszonyok ismerői szerint ez a Fidesz-hátországhoz mindhármuk esetében akkor is szoros kötődést feltételezett.