Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyarországon piacvezető könyvkiadó és könyvterjesztő vállalatcsoportban az MCC közvetett részesedése 30,94 százalék, a megszerzett egyéb vállalkozásokban az MCC közvetett részesedése 100 százalékos - derül ki a közleményből.

A tranzakció egyrészt az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés, mert az alapítvány tevékenyégének bővítésére is módot adhat. Az eredményekből származó bevételeket az MCC a jövőben a legtehetségesebb diákok képzésére, ösztöndíjára, mentorálására, külföldi taníttatási lehetőségeik kibővítésére fordíthatja.

A tranzakció előkészítése során az MCC megszerezte a céltársaságok ügyvezetői pozícióit. A Libri-Bookline Zrt. március 22-i rendkívüli közgyűlésének döntései alapján cég vezető testületeibe is megválasztották a jelöltjeit: a zrt. igazgatósági elnöki feladatait Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője, neves üzletember látja el a jövőben, az IG további tagja Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Madarász László, az MCC kuratóriumi tagja, neves nemzetközi bankár a Libri felügyelő bizottságának elnöke, Spéder Zoltán eddigi IG elnököt pedig a felügyelőbizottság tagjává választották. A többségi tulajdonos által jelölt tagok személye mindkét testületben változatlan - írta az MCC.

A Libri-Bookline Csoport a Libri-Bookline Zrt. irányításával működő, a könyvkereskedelmi piac mintegy 50 százalékát, a könyvkiadói piac 15-20 százalékát magáénak tudó, 58 könyvesboltot üzemeltető, domináns online piaci jelentéttel bíró (bookline.hu, libri.hu) legnagyobb magyar könyvpiaci vállalatcsoport. A társaság 100 százalékos tulajdonosa a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-nek, aki mára szintén 100 százalékos tulajdonosa lett a Libri Könyvkiadó Kft.-nek. A Libri Könyvkiadó Kft. 100 százalékos tulajdonában áll többek között a Helikon Kiadó Kft., a Park Könyvkiadó Kft., a Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft., a Jelenkor Kiadó Kft. A Scolar Kiadó Kft. 49 százalékának és a Jaffa Kiadó 50 százalékának a tulajdonosa közvetlenül a Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Csoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline Nyrt. (később: Bookline) 2013-as fúziójából jött létre, s a közös irányítású vállalatcsoport létrejöttét követően az elmúlt 8 évben óriási fejlődést felmutató, üzletileg és pénzügyileg is sikeres, eredményeit megsokszorozó, meghatározó könyvpiaci szereplő lett. A Libri-Bookline Csoport nettó árbevétele 12, 358 milliárd forint, EBITDA-ja 540 millió forint, adózás előtti eredménye 101 millió forint, adózott eredménye pedig 89 millió forint volt a 2013-as üzleti évben.

A fejlődés napjainkig töretlen, a Libri-Bookline Csoport a 2019-as üzleti évben 26,442 milliárd forint nettó árbevételt, 2.365 millió forint EBITDA-t, 1,704 milliárd forint adózás előtti eredményt, és 1,589 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Így látják az érintettek

Nagy örömömre szolgál, hogy 8 éven keresztül, 2013-2021 között stratégiai kisebbségi tulajdonosként és a Libri-Bookline Zrt. Igazgatósági elnökeként részese lehettem a vállalatcsoport erős fundamentumainak a kialakításában, a stratégia sikerre vitelében, a kimagasló piaci-, üzleti és pénzügyi teljesítmények elérésében, azaz egy sikersztori megvalósításában - mondta Spéder Zoltán, az eladó (SZI 2020 Invest Kft.) képviselője. Szavai szerint a tranzakció nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, hosszú, kemény és professzionális tárgyalások, mindkét oldalon korrekt tárgyalópartnerek erőfeszítései eredményeként tudott létrejönni. Az elmúlt 8 év sikerei után ugyanakkor számomra megérett a helyzet a váltásra, az MCC-nek pedig sok sikert kívánok a megszerzett vállalatokkal kapcsolatos munkához - tete hozzá az üzletember.

A 2020. augusztusában megkezdett folyamat mintegy 7 hónap után, 2021. március 24-én sikerrel zárult. Tavaly augusztusban indultak a nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, szakmailag és emberileg is izgalmas tárgyalások. Az elmúlt időszakban több hónapig tartó jogi-, pénzügyi-, és adóátvilágítások zajlottak, menedzsment interjúk készültek - fogalmazott Szalai Zoltán, a vevő (MCC) kurátora és főigazgatója. A folyamat megerősített minket abban, hogy a tranzakció tárgyát képező vállalatcsoport biztos alapokon áll, kiváló befektetési célpont és további növekedési lehetőségek előtt áll - tette hozzá Szalai.

Sokáig tartott

Tavaly október elején jelentették be, hogy az alapítvány tárgyalást kezdett a Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, amivel kapcsolatban a felek jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írtak alá. A tárgyalások sikeres zárása a jelenleg folyó átvilágítás eredményességének és a hatósági engedélyek függvénye. A társaság megvásárlása esetén a vevő közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lenne, és a többségi tulajdonossal közösen irányítja majd a cégcsoport működését - olvasható az akkori közleményben.

A dealre február végén a GVH is rábólintott és kiadta a hatósági bizonyítványt. Eszerint az MCC-nek a VE 2020 Invest Kft. feletti közvetlen egyedüli irányításszerzése – amelynek következményeként a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány a Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt. felett, annak korábbi közös irányítójával, az SQ INVEST Kft.-vel közös irányítást szerez – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn (azaza a hivatal szerint nyilvánvaló, hogy az összefonódás a könyvpiacon nem eredményezi a verseny jelentős mértékű csökkenését - szerk).