A 23 fős zsűri szavazatai alapján készített top 50-es rangsorba idén is a médiaiparág szempontjából legmeghatározóbb médiatulajdonosok, médiavállalatok irányítói, tartalomgyártók, ügynökségvezetők, szakmai szervezetek vezetői, illetve nagyvállalatok topvezetői és marketingigazgatói kerültek.

A legbefolyásosabb médiaipari szereplőket tartalmazó listán a televíziós és digitális területen dolgozó vezetők aránya 2021-ben már 70 százalékos, ami jól mutatja ennek a két szegmensnek a dominanciáját. A korábbi évhez képest nőtt valamelyest az ügynökségi vezetők súlya, és némileg csökkent a telekommunikációs szakemberek részaránya - olvasható az mmonline.hu-n

Idén tovább bővült a nők száma a befolyásosnak ítélt vezetők között, így arányuk már elérte a 30 százalékot.

A korábbi évekhez hasonlóan a lista vezető helye idén is a legnagyobb kereskedelmi televíziók első emberei között dőlt el. A szakmai zsűri végül ismét Vidus Gabriellának, az RTL Magyarország vezérigazgatójának ítélte meg a toplista első helyét. A rangsor eddigi történetében a 2018-as esztendő volt az egyetlen kivétel, amikor nem RTL-es vezér szerepelt az élen: ekkor a néhai Andy Vajna lett az első, aki nem pusztán a TV2 Csoport, hanem a Rádió1 és a Lapcom tulajdonosa is volt.

Mivel a TV2 Csoport jelentősen megerősödött az elmúlt évben, szoros küzdelemben végzett a második helyen Vaszily Miklós, a TV2 Csoport igazgatósági elnöke, az Index.hu-t tulajdonló Indamedia társtulajdonosa.

A tavalyi harmadik és negyedik helyek cseréjével lett dobogós Guttengéber Csaba, az Atmedia Csoport ügyvezetője.

A negyedik idén Gulyás János, a Wavemaker Hungary ügyvezetője, aki a Magyar Reklámszövetség elnöke is.

Balásy Gyula, a Lounge Group ügyvezető-tulajdonosa négy pozíciót előre lépve szerezte meg az ötödik helyet, és Rékasi Tibor a Magyar Telekom vezérigazgatója is javított tavalyhoz képest, idén a hatodik helyet foglalja el a ranglistán.

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa megőrizte hetedik helyét. Pavel Stanchev, a TV2 Csoport vezérigazgatója ezúttal a nyolcadik helyet.

A top tíz másik RTL-es szereplőjét, Kolosi Péter programigazgatót ezúttal kilencediknek szavazta meg a zsűri. Újonnan került be az összeállításba Szabó László, a Mediaworks Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki az idei Top 50 legjobb helyen kezdő „újoncaként” a tizedik helyen debütált.

A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban
HELYEZÉSNÉVCÉG
1Vidus GabriellaRTL Magyarország
2Vaszily MiklósTV2 Csoport, Indamedia
3Guttengéber CsabaAtmedia
4Gulyás JánosWavemaker, MRSZ
5Balásy GyulaLounge Group
6Rékasi TiborMagyar Telekom
7Varga ZoltánCentral Médiacsoport
8Pavel StanchevTV2 Csoport
9Kolosi PéterRTL Magyarország
10Szabó LászlóMediaworks
Forrás: Marketing&Média

Idén a médiavállalatok, ügynökségek és telekommunikációs cégek adják a listán szereplő vezetők 80 százalékát. Ezen belül a médiavállalatok aránya meghatározó, jelenleg a rangsor 42 százaléka tartozik ide, a média- és reklámügynökségi vezetők 26 százalékot, a telekommunikációs cégek szakemberei pedig 12 százalékot tesznek ki a rangsorból. A telekom cégek médiaipari befolyásának magyarázata, hogy jelentős hirdetők, valamint a műsorterjesztési piac uraiként jelentős hatásuk van arra, hogy mely tévécsatornák, milyen áron juthatnak el a közönséghez.