Fogyasztóvédelmi szempontból Brüsszel is indokoltnak tarthatja, hogy a jövőben törvény írja elő a magyarországi kiskereskedőknek az általuk üzemeltetett boltokban a termékkínálatot. A négyzetméteralapon születő előírás többek között a vásárlói igények, az egyes üzlettípusok látogatottsága szerint sávosan határozná meg az elvárható árukészlet összetételét a főbb árucsoportok megnevezésével - értesült a kormánypárti napilap.

A lap szerint a jövő héten erről is döntést hozhatnak azon friss javaslatcsomag részeként, amely a teljes ágazatban 2017-től tervezett piaci intézkedéseket tartalmazza. A javaslatok több tucat pontban szabályoznák az ágazatot, többek között jövőre meghatároznák a választékot a kisboltoktól a hipermarketig.

Állítólag a piacszabályozó csomagban nincs olyan lépés, amelyet később Brüsszel megtorpedózhat. Így például biztosan nem tervezik szabályozni a jövőben egyetlen élelmiszertermék vagy iparcikk esetén sem, hogy abból mekkora arányban szerepelhetnek a polcokon a hazai, illetve az import termékek.

(Képünk illusztráció.)