Újabb huszonhét taggal bővült a takarékszövetkezetek garanciaközössége, ezzel a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 76 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felel egymás kötelezettségeiért - közölte a Takarékbank hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint december 10-éig lezárul az ügyfelek számára kettős betétvédelmet nyújtó rendszer kiépítése és létrejön a megújuló takarékszövetkezeti szektor egyetemlegességen alapuló garanciaközössége.

A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be. A Takarékbank igazgatósága folyamatosan - de legkésőbb 2014. december 10-éig - dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

A Takarékbank döntése nyomán a szektor tagjainak már majdnem kétharmada csatlakozott a garanciaközösséghez, amelyben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére a jövőben az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása is rendelkezésre áll majd. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új tőkefedezeti alapját.

Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll majd.

A közlemény szerint a garanciaközösség kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.