Meghozta a magyar-szlovák gázvezeték megépítésére vonatkozó beruházási döntést a Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése pénteken - közölte a társaság. A nagy nyomású összekötő földgázszállító vezeték teljes hossza körülbelül 115, magyarországi szakasza 94 kilométer lesz. A 2014. december 31-ig megépítendő vezeték tervezett átviteli kapacitása évi 5 milliárd köbméter.


Indulhat az együttműködés

A közgyűlés mai határozata értelmében az MVM-csoport együttműködési megállapodást köthet szlovák partnerével, az eustream a.s. társasággal, illetve folytathatja a közbeszerzési pályázatot a beruházást megvalósító fővállalkozó kiválasztására. A  magyar és szlovák fél idén januárban kötött kormányközi megállapodást a vezetékről, ez alapján a fejlesztési tárca támogatási kérelmében az MVM-leány OVIT Zrt.-t jelölte meg a projekt kedvezményezettjeként. Az OVIT-ból jövő januárban kiválással jön létre a Magyar Gáz Tranzit Zrt., amelynek megalakulását követően - az uniós szabályoknak megfelelően - az MVM társtulajdonost is be kíván vonni.

 

A közbeszerzést még idén kiírhatják

A mostani döntés alapján várhatóan még ebben a hónapban kiírja a társaság a közbeszerzési pályázatot, az összberuházás értéke pedig majd az ezen nyertes ajánlat alapján derül ki. A csővezeték finanszírozását szolgálja a majdani társtulajdonos bevonása, illetve az EU 30 millió eurós támogatása segíti. Utóbbival kapcsolatban a magyar kormány már beadta a kérelmet a kedvezményezett módosítására (az OVIT, illetve a létrejövő Gáz Tranzit kapná a pénzt), az erre vonatkozó európai jóváhagyás azonban információink szerint egyelőre nem érkezett meg.

 

Ütemterv szerint épül a gerinchálózat

A közgyűlésen az is kiderült, hogy az ütemterv szerint halad az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat kiépítése, megtörtént a gerinchálózat átterhelése, valamint a megyeszékhelyek és Budapest mellett már közel kétszáz végpont is az egységes, nemzeti tulajdonú távközlési rendszeren kommunikál. A fejlesztési minisztérium által létrehozott Nemzeti Hálózatfejlesztési Projektben (NHP) a széttagolt, gyakran nem megfelelő kapacitású és biztonságú kormányzati hálózatokat az MVM nagy sávszélességű országos és egységes gerinchálózata váltja fel. A társaságcsoport meglévő infrastruktúrája még jobb kihasználása érdekében több kulcsfontosságú, a hagyományos villamosenergia-szektoron túlmutató projektben is részt vesz, megvalósításuk a tervek szerint halad - mondta Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

 

Megvalósul az elválasztás

A közgyűlés további döntéseket is hozott annak érdekében, hogy a társaságcsoport működése mindenben megfeleljen az Európai Unió 3. energiacsomagjában megfogalmazott elvárásoknak. A társaság már korábban a Mavir Zrt.-be integrálta az átviteli és rendszerirányítási tevékenységet, az új szabályozásnak és az úgynevezett ITO-modellnek megfelelően pedig a rendszerirányító fizikailag is leválasztott székhelyen, független személyzettel fog működni a jövőben.