A Napi Gazdaság cikke
 

Miközben az MTV oldalán rendkívüli költségcsökkentési intézkedésekre és a forráshiányos helyzetet kezelő válságmegoldásokra van szükség, addig a Duna Televízió örül a többletforrásnak, de az intézménynél érdeklődésünkre még nem tudták megmondani, mire költik pontosan a "talált" pénzt.

 

A televízió - történetében először és mindeddig utoljára - hét évvel ezelőtt kapott 700 millió forint támogatást beruházási, eszközfejlesztési célokra. A Duna Tv eszközparkjának elavultsága akkor 70 százalék felett volt, ma ez a mutató meghaladja a 80 százalékot - mondta Szekeres László, a televízió gazdasági alelnöke. A Duna Televíziónál évente 300-400 millió forint körüli összegre rúg az értékcsökkenési leírás, amelyet a csatorna ugyan minden esztendőben megpróbál pótolni, de amint arra az alelnök is rámutatott, fejlesztésre csak nyereségből lehet költeni.


Szekeres szerint a közmédiumok fejlesztési szükségletéről a jelenleg is hatályos médiatörvény kezdettől fogva megfeledkezett, s bár eredetileg az országos kereskedelmi csatornák által fizetett koncessziós díj a közszolgálati műsorszolgáltatók ilyen irányú kiadásait lett volna hivatott kiegészíteni, mára valamennyi közmédium a napi működését finanszírozza az összegből. Nullszaldóra tervezett médiacégektől csupán az értékvesztést valamilyen mértékben kompenzáló beruházások várhatók - állítja az alelnök.

 

A közmédia normatív támogatási rendszerét mindkét televíziós műsorszolgáltató üdvözölné, az alulfinanszírozottság jelei pedig legélesebben jövőre az MTV-nél lesznek láthatók. Miután a televízió a múlt héten bejelentette, hogy a költségvetési céltámogatások elvonása nyomán létszámcsökkentésre és regionális tudósítói hálózatának felszámolására kényszerül, az MTV sztrájkbizottsága hétfőn e két intézkedés azonnali leállítására szólította fel Medveczky Balázs ügyvezető alelnököt. Az MTV-s dolgozók ezenkívül a médiatörvény kötelezettségeit is betartó műsortervet, a dolgozói érdekképviselettel egyeztetett létszám- és bérgazdálkodási tervet, valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúrát és az Országos Érdekegyeztető Tanács által jóváhagyott mértékű béremelést szeretnének kiharcolni.

A Duna Televízió műholdtenderén két pályázó, a norvég Telenor Broadcasting AS és az Antenna Hungária (AH) Zrt. maradt versenyben - tudta meg a Napi. Az előbbi cég biztosítja a UPC műholdszolgáltatásának technológiai hátterét, míg az AH az Eutelsat műholdkapacitására támaszkodik - az elmúlt 17 évben ez utóbbi társaság volt a Duna Televízió műholdszolgáltató partnere.