Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar kibocsátása csökken, megrendelés-állománya zuhan. Az ágazatban 2007-ben 4867 új cég alakult, kevesebb, mint az elmúlt öt évben bármikor. Ezzel párhuzamosan rekordot döntött az ágazatban a felszámolások, a végelszámolások és a nyilvántartásból történő törlések száma is: tavaly 2360 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez körülbelül 8 százalékos növekedés az előző évhez, és majdnem 26 százalékos növekedés a 2005-ös évhez képest - idézi az MTI az Opten közleményét.

A korábbi évekre jellemző 400 körüli cégmegszűnés az idén 3996-ra emelkedett, míg a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma a tavalyi 754-ről 1130-ra nőtt.  A KSH adatai szerint az ágazat kibocsátása 2007 január-júliusában 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg éves szinten 15,3 százalékkal zuhant.

Az Opten jelentése szerint a válságjelenségek között fel-felbukkannak a megtisztulás jelei is. Úgy prognosztizálják, hogy az idén az első három hónapban némiképp csökken a végrehajtások száma, márpedig a megelőző három évben ez dinamikusan nőtt. Az adóhatóság a jelek szerint erőfeszítései ellenére sem tud olyan sok esetben adóhátralékot megállapítani, mint korábban.


Az új cégalapítások számának visszaesése is hordozhat pozitív üzenetet, hiszen az ágazat korábban arról is elhíresült, hogy a nem fizető, felszámolt cégek tulajdonosai vagy üzlettársai hamarosan új cégek élén jelentek meg - áll a közleményben.o