Körvonalazódik a megállapodás az M43 autópálya második szakaszának ki nem fizetett alvállalkozói ügyében: a vállalkozók szerdai tárgyalásuk nyomán csütörtökön már kaptak egy megállapodás-tervezetet - mondta Temesvári Zoltán, az alvállalkozók ügyvédje csütörtökön az MTI-nek.

Az ügyvéd kifejtette: miután a hét elején demonstráltak a felháborodott vállalkozók, szerdán egyeztettek egymással az általa képviselt vállalkozók és a szakasz generálkivitelezője, a Sedesa S.A. A tárgyaláson közeledtek az álláspontok, az alvállalkozók jelenleg a szerződéstervezetet elemzik, pénteken tud tájékoztatást adni arról, hogy elfogadják-e, illetve milyen további lépések várhatók.

Temesvári Zoltán emlékeztetett arra, hogy az autópálya fenti szakaszán a beruházó a NIF Zrt., a kivitelezői konzorciumot pedig a Sedesa S.A., a Hídépítő Zrt. és a Szeviép Zrt. alkotja. A Sedesa a konzorcium vezetőjeként alvállalkozói szerződést kötött a Szeviéppel, ugyanakkor a Szeviép is kötött további alvállalkozói szerződéseket.

Alvállalkozóit azonban a Szeviép nem fizette ki, 1 milliárd forinttal tartozik ügyvéd által képviselt alvállalkozóknak. A Szeviépnek ugyanakkor összesen 10,5 milliárdos tartozása van, a cég korábban csődvédelmet kért. Temesvári Zoltán elmondta: az elképzelések szerint az alvállalkozók követelésének 50 százalékát a Sedesa egyenlítené ki követelésvásárlás fejében, a maradék pedig a Szeviép esetleges csődegyezsége vagy a felszámolásából befolyó összeg lenne. A vita tárgya egyebek mellett az volt, hogy mikor, hogyan szálljon át a követelés, illetve ki és hogyan képviselhesse a csődegyezségi eljárásban a hitelezőket. Abban is markánsan eltért a felek véleménye, hogy az 50 százalékos részt minek az alapján számítsák ki. Az alvállalkozóknak az a fontos, hogy mindkét forrásból be tudjanak folyni hozzájuk a bevételek - tette hozzá a jogi képviselő.

A NIF Zrt. reméli, hogy eredményesek lesznek az M43 autópálya második szakaszának generálkivitelezője és az alvállalkozók képviselői közötti, ismételt tárgyalások - közölte a NIF az MTI érdeklődésére. A NIF közölte: örömmel értesült az M43 autópálya ügyében zajló tárgyalásokról, amelyek annak érdekében kezdődtek, hogy mindkét fél számára megnyugtató megoldást találjanak az alvállalkozói kifizetések ügyére. Eddig is igyekezett közvetíteni és elősegíteni, hogy a kivitelezésben részt vevő cégek egymással megállapodásra jussanak, így bízik abban, hogy az érintettek közötti szerdai egyeztetések a várt pozitív eredménnyel zárulnak - hangsúlyozta a NIF.