A Neticle által készített friss hazai kutatás szerint évente legalább 10 ezer magyar említés keletkezik családon belüli illetve párkapcsolati erőszak témájában az interneten, amely azt jelenti, hogy óránként legalább egy komment vagy poszt érkezik a témában a felhasználók részéről. A webes említéseket mélyebben megvizsgálva látható, hogy csak nagyon marginális része konkrét segítségkérés, nagyobb részük inkább informálódás, válaszok keresése arra, hogy egyáltalán mennyire számít erőszaknak az, ami a keresőkkel, kommentelőkkel történik - mondta Bujdosó Bianka, az ACG Reklámügynökség digitális kampány igazgatója a meddigmehet.hu online tanácsadó oldal bemutatóján.

A segítségkérőknek azonban nem áll rendelkezésére egy olyan felület, ami összefogná ezeket a kérdéseket, kéréseket és szakértői választ adna. Az említések nagy része ugyanis kevésbé specializált fórumokon (17,27 százalék), Facebookon (47,66 százalék), vagy blogokon (7,31 százalék) jelenik meg. A konkrét kérdések, segítségkérések között nagyon sokszor a gyakorikerdesek.hu felületén keresik az érintettek a választ - mutatott rá Bujdosó Bianka.

Nagyot ugrott a lelki bántalmazásra keresők száma egy év alatt

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a Google adatai szerint Magyarországon 2015-ről 2016-ra összességében 27,3 százalékkal nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos keresések száma. Míg a fizikai bántalmazással - mely kategória az olyan generikus keresési kifejezéseket is magába foglalja, amelyek esetében nem lehet eldönteni, hogy lelki vagy fizikai erőszakról van szó - kapcsolatos keresések aránya 17,8 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban, addig ​a ​kizárólag lelki bántalmazás esetében sokkal jelentősebb 68 százalékos növekedés látható.

Ebből arra lehet következtetni, hogy az érintettekben a korábbiakhoz képest erőteljesebben kezd megjelenni a kérdés, mennyire normális az a szituáció, amiben élnek, illetve a fizikai bántalmazás mellett a lelki bántalmazás jeleit is kezdik felismerni. Mindez azonban kevés, ha az egyes felületeken nem kapnak releváns válaszokat, sőt, inkább bántó visszajelzések érkeznek hozzájuk, ezért jött létre a meddigmehet.hu - derül ki az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone közleményéből.

Sokszor már túl késő

A kapcsolati erőszakról gyakran akkor hallunk csak, amikor már megtörtént egy-egy tragédia - hívta fel a figyelmet Senkár Éva pszichológus, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa. Sok esetben a baj megelőzhető lenne, ha az érintettek időben kapnának segítséget, illetve megbízható, biztonságos forrásból kérhetnének tanácsot.

A most induló szolgáltatás kapcsán elmondta: a segélyszervezet tapasztalt, az ellátórendszert jól ismerő szakemberei fogják megválaszolni a kérdéseket. Az online tanácsadás a segélyszervezet honlapján mindenki számára elérhető szolgáltatás, mely névtelenül használható. Az oldalon rövid regisztrációt követően, csupán becenév és jelszó megadásával tudnak üzenetet küldeni a tanácsadóknak.

A meddigmehet.hu oldal elindításával a Vodafone és a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy segítséget, támogatást nyújtson a párkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek, egyben fellépjen az erőszak minden formája ellen - mondta Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke.

A családon belüli erőszak ma Magyarországon minden negyedik nőt érint, ez ellen határozottan fel kell lépni, ez így nem mehet tovább - hangsúlyozta a Vodafone Magyarország elnöke. A Vodafone saját eszközeivel minden fronton hozzá akar járulni a nők biztonságának, elismertségének és társadalmi esélyegyenlőségének megteremtéséhez. Ennek a folyamatnak az egyik fontos eleme a meddigmehet.hu oldal elindítása - tette hozzá.