Az elmúlt években több kalauzt is súlyosan bántalmaztak jegyvizsgálat közben. Legutóbb május végén vertek meg súlyosan egy ellenőrt, ami miatt a VDSZSZ szakszervezet lépéseket sürgetett a MÁV-nál, erős kritikát megfogalmazva a cég felé, mert szerintük a vállalat tétlenül nézi az eseményeket és nem segít a saját munkavállalóin.

A MÁV pénteken viszont azonnali lépéseket jelentett be. Ezek egyike, hogy a vonatokon és az állomásokon hangosbemondókon keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár. "Ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat" - írják közleményükben.

QP | Quality Placement

Már korábban tettek néhány lépést - amelyekről ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk - így a rendőrséggel és a polgárőrséggel kötöttek együttműködési megállapodásokat, valamint konfliktuskezelési tréningeket szerveztek, hogy jobban tudjanak bánni a dolgozók az agresszív utasokkal.

"A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében: jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, mentori segítség a munkába való visszatéréshez, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti" - állítja a cég.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi.