A Magyar Közlönyben megjelent határozat a Debrecen Nemzetközi Repülőtér koronavírus-járvánnyal összefüggő támogatásáról szóló, tavaly novemberi határozatot módosítja.

A novemberi határozat első tételként  – a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében – a Debreceni Nemzetközi Repülőtér működtetéséhez szükséges egyszeri 365 millió forint támogatást tartalmazott. A mostani módosítás az összeget változatlanul hagyta, viszont címzettnek a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte meg.

A múlt évi második támogatási tétel a járatindítási támogatás volt 365 millió forinttal, címzettként pedig a repülőtér szerepelt. A módosítás az összeget 655 millió forintra emelte, és a felhasználója a Debrecen International Airport Kft. lett. A támogatást azonban jóvá kell hagynia az EU-nak is, mivel az, az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásnak minősül.

A Napi.hu február 11-én közölte, hogy hiába érkezett hét pályázat, Debrecen városa odaítélés és díjkiosztás nélkül szüntette meg a repülőtér fejlesztésére kiírt tervpályázatot.

Február 9-én pedig arról írtunk, hogy a Debrecen International Airport Kft. a működtetéséhez 698 millió, míg a fejlesztéséhet 2 milliárd 354 millió forint költségvetési támogatásban részesült - döntött a kormány. A működtetéshez biztosított 698 millió forint az idei költségvetés Gazdaság-újraindítási Alap fejezetének, a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás jogcímcsoportját terheli.

Január végén pedig arról adtunk hírt, hogy a magyar állam már februárban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt - döntött a cívisváros közgyűlése.