A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg februárban a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) a közszféra európai uniós támogatással finanszírozott energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására. E szerint legfeljebb három ajánlattevővel négy évre kötnek keretmegállapodást az állami, önkormányzati intézmények (közhasználatú építmények, honvédelmi vagy rendvédelmi szervek, egészségügyi intézmények épületei) energetikai korszerűsítési munkáinak - mint a nyílászáró-csere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés - elvégzésére.

Az NFM akkor azt közölte lapunkkal, hogy nem elírás az 500 milliárdos keretösszeg a közbeszerzési felhívásban, s ez egy "összesített érték, amit az ajánlatkérő nem köteles teljesen kimeríteni". Április elsején azonban módosította a kiírást az NFSI, a keretösszeget 500-ról 200 milliárd forintra csökkentette, valamint az ajánlattételi határidőt kitolta március 31-ről április 13-ára. A felhívásban az is olvasható, hogy "az ajánlatkérő fenntartja a jogot, hogy a szerződéses keret ne kerüljön teljes mértékben megrendelésre".

Együtt: a 200 milliárd is sok!

Az 500 milliárdos gigaközbeszerzés miatt Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult március elején. Túl nagy keretösszegről szól a közbeszerzés, ráadásul a pénzügyi fedezete sincs meg a gigatendernek, ezért minden előzmény szerint valószínűsíthető volt, hogy fideszes haverokra van szabva a kiírás - írja közleményében Berkecz Balázs.

A jelek szerint most az Orbán-kormány is belátta, hogy szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt. szombat délelőtt hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást - írja a politikus blogján.

Berkecz Balázs szerint azonban a keretközbeszerzés intézménye nem alkalmas arra, hogy átlátható módon, a helyi fejlesztéseket érdemben elősegítő módon valósuljanak meg ezek az intézményi energetikai fejlesztések, ezért továbbra is követeli, hogy azonnal vonják vissza a még mindig képtelenül magas összegű tendert, és hozzák nyilvánosságra, zajlik vagy zajlott-e belső vizsgálat az elszabott közbeszerzés ügyében, és ha volt vizsgálat, akkor történt-e felelősségre vonás - hívja fel a figyelmet az Együtt alelnöke

Az NFSI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezete, ez felügyeli a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági projektjeit. Továbbá az NFSI kezeli tavaly április óta az NFM és jogelődjei által hazai forrásból kiírt lakossági energiahatékonysági pályázatokat (mint az Otthon Melege Program).