Tavaly márciusban Orbán Viktor miniszterelnök Esztergomban, az első Suzuki Vitara elkészülte alkalmából azt ígérte az autógyárnak, hogy 2018-ig összeköttetése lesz a városnak az M1-es autópályával.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által kiírt nyílt, tervezési közbeszerzésre 5 ajánlat érkezett. Nyertes a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft., a Via Futura Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. továbbá a Partner Mérnöki Iroda Kft. alkotta konzorcium lett. Ajánlatot tett még a Roden Mérnöki Iroda Kft., az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt., az Út-Teszt Mérnöki és Szolgáltató Kft., továbbá közös ajánlattevőként a Perfektum Projekt Kft. és a Forrás Unió Kft. is - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A nyertesnek a műszaki tanulmánytervet, a megvalósíthatósági tanulmányt és a környezeti hatástanulmányt kell elkészítenie. A tervezett út Zsámbék térségében éri az M1-es autópályát. Részben már meglévő út 2x2 sávossá szélesítésével, részben pedig új út építésével készül el a 39,7 kilométeres, végig 2x2 sávos összekötő út.

A szerződést a nyertesekkel a NIF április 19-én megkötötte.