Az Index birtokába jutott dokumentumban az áll: erre azért van szükség, mert "a közérdekű adatigénylés körében hozzánk számos pályázati adatra vonatkozó közérdekű adatigénylés érkezett" (sic!).

Az alapítványok az iratban megerősítik, hogy álláspontjuk szerint csak az érintettek beleegyezésével lehet kiadni a személyes adatokat, és ezért azt kérik az támogatottaktól, hogy 15 napon belül jelezzék, hozzájárulnak-e nevük közzétételéhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott hat alapítvány - a más célokra elköltött tízmilliárdok mellett - több mint kétszáz millió forintot fizetett ki összesen 386 tételben magánszemélyeknek támogatási és megbízási szerződések címén.

Korábban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke állásfoglalásban jelezte: az alapítványoknak ki kellene adniuk a támogatott magánszemélyek adatait. Az alapítványok viszont azzal érveltek, hogy a Kúria korábbi döntése, amely elrendelte a szerződéseik kiadását, nem kötelezi erre őket -olvasható az Indexen.