A SkyEurope Airlines a hivatalos téli menetrend kezdetétől, október 28-ával bezárja budapesti és krakkói bázisát, a kapacitás átszervezésről pénteken döntött a diszkont légitársaság - idézte a légitársaság közleményét az MTI.

A közlemény szerint a profitabilitás elérése, valamint az utasoknak nyújtott szolgáltatás színvonalának erősítése érdekében a SkyEurope flottájával Bécsre, Pozsonyra és Prágára kívánja összpontosítani üzemelését.


"Hosszan tartó elemzések után döntöttünk arról, hogy a hosszútávú eredményesség érdekében üzemelésünket Szlovákia, Csehország és Bécs köré fonjuk. Ezeken a piacokon az üzleti és szabadidős utasok aránya kedvező, gyorsan növekvő piacokról van szó, ahol a gazdaság egészséges ütemben nő és jóval kisebb a szezonalitás, mint Krakkóban vagy Budapesten" - mondta Jason Bitter, a SkyEurope Airlines vezérigazgatója a közlemény szerint.


Váradi József, a Wizz Air diszkont légitársaság vezérigazgatója még júliusban adott azon véleményének hangolt, miszerint riválisa rövidesen távozik Budapestről. A cégvezető akkor abból következtett erre, hogy a SkyEurope többi bázisállomásáról - téli időszakban - induló gépeire már elkezdte árusítani jegyeket, ám a ferihegyiekét nem.

A SkyEurope Váradi szavaira nyáron úgy reagált, hogy a társaság vezetése egyetlen bázisreptér megszűntetésével sem foglalkozik.  A cég hazai szóvivője azt is állította, hogy dolgoznak a társaság téli menetrendjén, amit rövidesen publikálnak is.

Váradi júliusban jelezte: a SkyEurope esetleges kivonulásában a Wizz Air proaktív szerepet akar vállalni, októbertől újra elindulnak a cég milánói járatai, s már útvonalakon pedig bővítik a gépek számát, így Budapestről az eddiginél több járat indul majd Párizsba, Londonba, Brüsszelbe, Rómába és Eindhovenbe is.