A Duna Aszfalt Zrt. 175 milliárd forint nettó árbevételhez jutott 2020-ban, amikor a gazdaság zsugorodott, az előző évi 157 milliárd forint után - írja a Népszava. Az adózás előtti nyereség 28 milliárd forint volt, vagyis az árbevétel 16 százaléka volt a haszon. A profitból hétmilliárd forintot vett felé osztalékjövedelemként az egyszemélyi tulajdonos Szíjj László.

A BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt. profitja 2019-ben még 4,8, milliárd forint volt, ami tavaly 1,2 milliárd forintra apadt, amit az utolsó fillérig fel is vett a tulajdonos Tiborcz István. A Las Vegas Casino (LVC) Zrt. bevételei látványosan csökkentek tavaly, annak ellenére, hogy a kormány azokat a többi vendéglátó egységgel szemben nem záratta be. A cég az egykori Vajna-kaszinóbirodalmat takarja. Az LVC árbevétele a 2019-es 11,3 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra esett, ám a tulajdonosok a cég eredménytartalékából és a tavalyi nyereségből összesen 8,3 milliárd forint osztalékot fizetettek ki maguknak.

Mészáros Lőrinc Opus Nyrt.-je tavaly is veszteséges volt, annak ellenére, hogy a cég építőipari, ipari része (Mészáros és Mészáros Kft, Mészáros Építőipari Zrt.) komoly nyereséget termelt, a szállodaipari érdekeltségei 17 milliárdos állami támogatást kaptak és a kormány megvásárolta a veszteséget termelő Mátrai Erőművet. Így az Opus nem fizetett osztalékot tavalyi év után. Ezzel szemben az MKB Bank 9,2 milliárd forint nyereséget ért el. A pénzintézetekre vonatkozó ideiglenes osztalékkifizetési stop miatt a nyereség a bank eredménytartalékába került.

Mészárosék családi építőipari cége a Fejér B.Á.L. Zrt. árbevétele a 2019-es 17 milliárd forinttal szemben tavaly 44 milliárd forint volt, míg a profit 1,6 milliárdról 4,6 milliárdra emelkedett. Az árbevétel tehát megduplázódott, a haszon pedig megháromszorozódott egy olyan évben, amikor a gazdaság öt százalékkal zsugorodott. A tulajdonosok kétmilliárd forintot vettek fel osztalékként, a pénz nagyobb része eredménytartalékba került.