Nem sokára megkaphatják az értékpapírjaikat a NHB Bank ügyfelei - derül ki a hitelintézet végelszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) közzétételéből. Mivel az NHB a brókerbotrányban érintett Buda-Cash és Quaestor portfólióit is átvette annak idején, az ügyfelek egy része már nem először vár hasonló intézkedésekre.

Az NHB Bank végelszámolását március 14-én rendelte el az MNB. A PSFN most arról tájékoztatja az ügyfeleket, hogy a bank letéti helyei a végelszámoló rendelkezési jogának bejelentését befogadták és visszaigazolták. Az értékpapírok és pénzeszközök transzferálására, illetve átutalására vonatkozó transzfer- és átutalási ügyfél-megbízások nyomtatványait a a PSFN honlapján találják meg az ügyfelek.

Drága lesz a transzfer

Az ügyfelek jelentős számára tekintettel és a folyamat gyorsítása érdekében a végelszámoló tárgyalásokat folytat kiadási célú megállapodás létrehozásáról. Ennek létrehozásáig a végelszámoló fogadja a megbízásokat, az állomány kiadásának módjáról és menetéről a végelszámoló hamarosan külön közleményben tájékoztatja a befektetőket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi közlése szerint 6200 értékpapírszámlás ügyfele volt az NHB-nak, akik 26,7 milliárd forintot tartottak a bankban.

Az ügyfeleknek egy másik szolgáltatónál kell értékpapírszámlát nyitni, arra transzferálhatják a megtakarításokat. A tartós befektetési számlákat és a nyugdíj-előtakarékossági számlákat megszakítás nélkül lehet tovább vinni az új szolgáltatónál. A transzferek azonban pénzbe kerülnek, ezek díját az NHB üzletszabályzatában olvashatják az ügyfelek. Ez alapján nem lesz olcsó mulatság az értékpapírok visszaszerzése, értékpapíronként 4 ezer forint az ügylet díja, nemzetközi ügyleteknél 15 ezer forint a tarifa, a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacán lévő papíroknál pedig 25 ezer forint értékpapíronként a díj.

Perre mentek

Az NHB Banknál tavaly decemberben állapított meg olyan súlyos likviditási problémákat a jegybank, hogy háromszor 30 napnyi korlátozást rendelt el a betétek kifizetésére, mielőtt márciusban végleg visszavonta a hitelintézet engedélyét. A történet azért volt pikáns, mert a bank Szemerey Tamás vállalkozó érdekeltségébe tartozott, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. A hitelintézetnél Matolcsy fiainak cégei is vezettek számlát, ám a decemberi intézkedések előtt nem sokkal mindkét fiú a Gránit Banknál is nyitott új számlákat.

A történet bennfentes információval való visszaélés gyanúját is felveti, az ezzel kapcsolatos kérdéseket azonban a jegybankelnök azzal hárította el, hogy a fiai számláin lévő pénz mozgása banktitok. Az NHB eközben éves beszámolójában arról írt, helyre lehetett volna állítani a likviditási helyzetét, és az is kiderült, a tulajdonosai perre mentek a jegybankkal a végelszámolás elrendelése után.