A bajai székhelyű Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajókat újíttat fel összesen nettó 227,9 millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). Az öt részre osztott felújítási munkákra négy cég jelentkezett, közülük hármat hirdettek ki győztesként, akad köztük ingatlanértékesítéssel foglalkozó vállalkozás is.

A felújítandó jégtörő és jégtörést támogató hajók, és az elvégzendő feladat:

  • 1. rész: a Jégtörő VI. hajó felújítása - a hajótest, a szociális helységek, az elektromos hálózat, a motorteljesítmény emelésére vonatkozó tervezési feladatok elvégzését követően a gépészeti berendezések, villamos hálózat, navigáció felújítása.
  • 2. rész: a Jégtörő VII. hajó felújítása.
  • 3. rész: a Wesselényi (ex Jégtörő XI.) jégtörőhajó felújítása.
  • 4. rész: a Rozmár jégtörőhajó felújítása.
  • 5. rész: a Bácska jégtörőhajó felújítása. (Forrás: TED.)

A nyertes cégekkel április 18-án, illetve 20-án kötött szerződést a vízügyi igazgatóság. A munkákat szeptember végéig (159 nap alatt) kell elvégezni.

A Jégtörő VI. elnevezésű hajó felújítását egyedüli ajánlattevőként a budapesti székhelyű, hajójavítással foglalkozó Ship & Car Kft. nyerte el nettó 86,5 millió forintért (a kiíró által előzetesen becsült szerződéses ár ehhez közeli összeg, 87 millió forint volt a közbeszerzési tájékoztató szerint.)

A Jégtörő VII. hajó felújítására két ajánlat érkezett, közülük a főtevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó, budapesti Immowell 2002 Ingatlankezelő Kft. és a hajógyártó HES-TDL Kft. közös ajánlatát hirdették ki győztesnek, 78,4 millió forintért (a becsült ár 92,8 millió volt). A Céginfo.hu adatai szerint az Immowell számos egyéb bejegyzett tevékenysége között megtalálható a hajógyártás és -javítás éppúgy, mint az építőipari tevékenységek, a víz- és szennyvízkezelés, a gyógyászati termékek kiskereskedelme, a lap- és könyvkiadás, a közvélemény-kutatás, az oktatás és adatfeldolgozás is.

A Wesselényi (ex Jégtörő XI.) hajót szintén a Ship & Car Kft. renoválhatja, 30,2 millióért (a becsült ár 28,8 millió volt).

A Rozmár jégtörő hajó felújítását egyedüli pályázóként az Immowell és a HES-TDL párosa kapta 9 millió forintért (az előzetesen becsült szerződéses ár 10,9 millió volt).

A Bácska jégtörő hajót szintén az Immowell-HES-TDL duója vitte el egyedüli pályázóként, 23,8 millióért (a becsült ár 26,5 millió volt).

Három hajó felújítására (a 2., 4., és 5. résznél) a budapesti hajógyártó Horváth és Csiki Kft. is tett ajánlatot, de - a közbeszerzési dokumentum szerint - nem nyert a tenderen.

A kép illusztráció, forrás: MTI Fotó/Molnár Edvárd.