Továbbra sem tudni, mikor startol el az idestova négy évvel ezelőtt beharangozott kínai nagyberuházás. Annyi azonban már bizonyosnak tekinthető, hogy nem az eredetileg kiszemelt szolnoki ipari parkban, hanem Kazincbarcikán épül fel a kínai RZBC vállalatcsoport új üzeme, amelyben a tervek szerint évente 100 ezer tonna citromsavat állítanak majd elő.

A 31 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány egy milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad - derült ki  ma Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A hírt bizonyára csalódással fogadják a korábban kiszemelt Szolnokon, mert a tervek szerint - a kormány által kiemelt beruházássá minősített projekt  - 20 hektáron valósult volna meg a szolnoki ipari parkban. Ott  a BBCA cég - nem tudni ez milyen kapcsolatban áll a mostani bejelentést jegyző RZBC, valamint HBCBC cégekkel -  építette volna fel az  üzemet amelyben évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használtak volna fel. Ezt írtuk cikkünk első változatában, de azóta kiderült, hogy valóban citromsav-nagyhatalom lesz Magyarország, mert Szolnokon és Kazincbarcikán is lesz egy-egy kínai üzem - további részletek itt olvashatók.

A most bejelentett üzemben évi 200 ezer tonna kukoricát dolgoznak majd fel.

A barcikai üzemben 165 új munkahelyet hoznak létre, Szolnokon 440 fő a terv. A kazincbarcikai üzem a bejelentés szerint az európai piacot látja majd el, s itt is elsősorban a citromsavat felhasználó nagy élelmiszergyártó multikat (Coca-Cola, Danone, Kraft Foods). A százezer tonnás éves kibocsátás a világtermelés 5 százalékát teszi majd ki.

Az RZBC csoport a citromsavgyártó ipar egyik legjelentősebb szereplője, a világtermelés 13 százalékát állítja elő. A 20 évvel ezelőtt alapított Rizhao Jin He biokémiai csoport - röviden RZBC - az élelmiszer, gyógyszer és vegyiparban tevékenykedik, tavalyi nettó árbevétele meghaladja a 184 millió eurót. A cégcsoport alaptőkéje átszámítva 78 milliárd forint - a kazincbarcikai beruházás ennek közel felének felel meg.

A magyarországi kínai beruházások nagyságrendje meghaladja a 3 milliárd dollárt, a kínai cégek által foglalkoztatottak száma pedig 5 ezer fő.