A profi befektetési szakemberek sokszor halvány félmosollyal a szájuk szegletében beszélnek a kisbefektetőkről, s úgy vélik, ők mindenképpen veszítenek hosszabb távon a tőzsdén, s nyilván akik learatják a profitot, azok a neves portfóliómenedzserek köréből kerülnek ki. A Walll Street-en "dumb money"-nak, buta pénznek hívják az egyéni befektetők által mozgatott összegeket, míg a profi befektetési szakemberek tranzakcióit a "smart money", az okos pénz jelzővel illetik. Vannak olyan kereskedési stratégiák is,a melyek a két befektetői kör mozgását próbálják nyomon követni, feltételezvén, hogy együtt menve az okos pénzzel nagyobb nyereséget lehet elérni.

Az elmúlt hónap fejleményei azt mutatják, hogy nincs oka a befektetési szakma nagyágyúinak lenézni a kisbefektetőket - mutat rá a zerohedge.com. Számos neves hedge fund siralmas teljesítménnyel zárta ugyanis a májust, a Bloomberg adatai szerint átlagosan 2,9 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hónap folyamán. John Paulson neves hedge fund vezér aranyba és aranybánya részvényekbe fektető alapja például 13 százalékot veszített a hónap folyamán, de három másik alapja,  az Advantage Funds, Recovery Fund és a Partners Enhanced Fund is veszteséggel zárta májust.

Más neves befektetők sem lehetnek büszkék teljesítményükre. A milliárdos Paul Singer által alapított, 20 milliárd dollárt kezelő Elliot International Ltd. alapja 1,4 százalékot bukott májusban, ezzel idei teljesítménye már 3,1 százalékos veszteséget mutat. A szintén sztárbefektetőként számon tartott Bill Ackmann által futtatott Pershing Square Capital Management  6 milliárdos Pershing Square International alapja 7,1 százalékot veszített. A Citigroup volt vezető energiabrókere által kezelt 4,4 milliárd dolláros Astenbeck Capital Management ennél is többet, 14,1 százalékot bukott ezzel idei teljesítménye mínuszba fordult.

Eközben az amerikai Investment Company Institute legfrissebb adatai szerint a kisbefektetőknek viszonylag jól sikerült eltalálniuk a részvénypiac várható irányát az elmúlt hónapokban. Míg január-februárban az amerikai részvénypiacon befektető befektetési alapokba hosszú szünet után tőkebeáramlás volt mérhető a kisbefektetők részéről, addig március elején masszív tőkekivonás indult meg részükről ezekből az alapokból. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a kisbefektetők 1250 és 1300 pont közötti indexértékeknél a vételi oldalon álltak a részvénypiacon, s 1380 pont feletti indexértéknél megkezdték az eladásokat.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Ez e tendencia egészen a múlt hétig tartott, s ekkor már ismét elindult a beáramlás ezekbe az alapokba, tehát a kisbefektetők 1300 pont körüli értékeknél már megvehetőnek tartották a piacot. A kisbefektetők tehát a jelek szerint jobban eltalálták a részvénypiac tetőzésének időszakát a sztárbefektetőknél, s kérdés az, hogy a múlt héten megindult vásárlásaik időzítése jól lett-e időzítve, s sikerült-e eltalálniuk a lokális mélypontot a tőzsdén. Hogy ezúttal jókor szálltak-e be, azt majd az idő eldönti, azonban az év első öt hónapjának adatai alapján a profiknak van mit tanulniuk befektetések terén a "háziasszonyoktól"