Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közleménye szerint az áruházlánc a 2016-os gazdasági évben 1,2 milliárd forintot fordít az alkalmazottak támogatására. Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország PR vezetője a tájékoztatás szerint elmondta, a munkavállalók támogatásán túlmenően javasolják a szektorban definiált bérminimum megvalósítást is a kereskedelemi szakdolgozók védelmének érdekében - tette hozzá.

Április 1-jétől egyebek mellett ingyenes egészségügyi szakellátásokat, szűrővizsgálatokat, illetve élet-és balesetbiztosítást tartalmazó, minden dolgozó számára elérhető egészségprogramot vezetett be. Márciustól összes munkavállalójának kedvezményprogramot is kínál, amelynek keretében 5-20 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe a dolgozók 45 partner üzlethálózatában.

A Lidl 2004-ben jelent meg Magyarországon, mára már 165 áruháza, 3 logisztikai központja és több mint 4000 dolgozója van az országban. A cég a magyar gazdaság támogatásának és fejlesztésének jegyében termékeinek csaknem 60 százalékát magyar beszállítóktól szerzi be.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. a legutóbbi elérhető éves beszámolója szerint a 2015. február 28-ig tartó üzleti évben 261,5 milliárd értékesítési árbevételt ért el, ami 33,7 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. A cég adózott eredménye 8,19 milliárd forint volt ugyanebben az időszakban, csaknem 6 milliárd forinttal magasabb az egy évvel azelőttinél.

Emelkedő bérek az egész szektorban

A kiskereskedelemben, a fizetések sokévnyi stagnálását követően, elsőként az Auchan jelentett be két számjegyű béremelést tavaly: áruházi dolgozói mintegy háromnegyede, átlagosan 10 százalékos bérfejlesztésben részesült 2015 októberétől.

Idén már a Sparnál is átlagosan 10 százalékos béremelésről állapodtak meg, a minimálbér és a szakképzettek bérminimuma pedig az országos megállapodás szerint 8,5 százalékkal nőtt a láncnál.

A Tesco 2016 július elsejétől átlagosan 11 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba, mind a 14 ezer nem vezető beosztású dolgozójának. Emellett, a hálózat összesen 3,5 milliárd forintnyi bérfejlesztési csomagja keretében az egész bérezési struktúrát átalakítják - így azonos munkakörökben azonos alapbért biztosítanak a nem vezetői pozícióban dolgozó munkatársaknak.

A Kika januárban egységesen 12,3 százalékkal emelte meg dolgozói fizetését, míg az IKEA-nál 2016 szeptemberétől növelik a bónuszokat, amely átlagosan 11 százalékos béremelkedésnek felel majd meg.

A kereskedelmi láncok főként az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt tették meg e lépéseket.