Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Átlátszónak nyilatkozott, s megnevezte médiacégeinek új vezetőit Simicska Lajos milliárdos vállalkozó. A Magyar Nemzet, az MNO.hu, a HírTV, és a Lánchíd Rádió vezetői ma közös közleményben jelentették be, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva lemondanak, illetve felmondanak a médiacégeknél, döntésükről előzetesen nem értesítették a fő-, illetve résztulajdonos Simicska Lajost. A nagyvállalkozó azt közölte az Átlátszóval, hogy ő maga lesz a HírTV-t működtető társaság elnöke, a Magyar Nemzet főszerkesztője D.Horváth Gábor, az ügyvezető igazgatója - Simicska más cégeiben is vezető posztot betöltő - Tóth Marianna.

Simicska Lajos nyilatkozata szerint holnap is lesz lap és tévé, "minden működni fog".

A Lánchíd Rádiónál is megvan az új ember

A Lánchíd Rádió ügyvezetője és főszerkesztője Schlecht Csaba lett - közölte este az MTI-vel a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.

Az Átlátszó kérdésére, hogy folytatni fogják a kormánykritikus hangvételt a médiumok, Simicska Lajos igennel felelt. "Természetesen egy független média az mindig az aktuális dolgokkal foglalkozik, bár az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, hogy gyakorlatilag föl akarják számolni a független médiát, de természetesen ennek a média, a mi médiánk ellen fog állni...". "Igen, mert komolyan veszi a demokráciát, én komolyan veszem a demokráciát, és komolyan veszem a média szerepét a világban, és ehhez ragaszkodom, és ehhez mint tulajdonos ragaszkodni fogok, és hogyha a menedzsment, mint akinek úgy látszik lelkiismereti problémái voltak ebben a kérdésben, mert ők ezt nem így gondolták, én ragaszkodom hozzá, hogy olyan menedzsmentek legyenek és olyan főszerkesztők legyenek, akik ezt komolyan veszik. Igen, független lesz a média...".

Kik a tulajdonosok?

A jobboldali kötődésű Magyar Nemzet napilap és az online MNO.hu kiadója a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. A 2009 és 2013 között évente hárommilliárd forint körüli, illetve azt meghaladó nettó árbevételt elért és tartósan nyereségesen működő - például 2013-ban a 712 millió forint adózott eredményből 335 millió forint osztalékot fizető - cég tulajdonosa a most felállt főszerkesztő Liszkay Gábor és a Simicska-érdekeltség Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt. (ennek vezérigazgatója az a Tóth Marianna, akit ma Simicska megnevezett a lap új ügyvezetőjének).

A HírTV Zrt. tulajdonosai jelenleg nem látszanak a nyilvános cégadatokban, az kiderül, hogy 2013 júniusáig a Pro-Aurum Zrt. többségi érdekeltségében volt, valamint Liszkay Gábor birtokolt még benne részvényeket. A masszívan nyereséges tévés műsorszolgáltató 2012-ben 9,3 milliárd forint, 2013-ban 7,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A tulajdonosoknak 2012-ben 400 millió, 2013-ban pedig 534 millió forint osztalékot fizettek ki az üzleti évek végén - olvasható ki a Céginfo.hu adataiból.

A Lánchíd Rádió Kft.-ben a Magyar Nemzet éléről most távozó Liszkay Gábor a többségi tulajdonos, míg a kisebbségi az Infocenter.hu Média Zrt., amelyet Simicska Lajos üzlettársa (például agrár és hirdetési cégekben) Nyerges Zsolt birtokol. A rádiós cég 2012-ben 484 milliós, 2013-ban 445 milliós nettó árbevételt ért el, az éveket 21 milliós adózott eredménnyel, illetve 31 milliós veszteséggel zárta.

Simicska "sok-sok millió forintért" kivásárolta Liszkayt

A mai napon megvásároltam Liszkay Gábor minden tulajdonrészét a médiumokban - nyilatkozta Simicska Lajos a nol.hu-nak. A vételárra vonatkozó kérdésre a nagyvállalkozó azt mondta, hogy sok-sok millió forintért. Az üzletember a Magyar Narancsnak 100 millió forint körüli kivásárlásról beszét. A Céginfo.hu adatai szerint a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-ben és a Lánchíd Rádió Kft.-ben is többségi része volt eddig Liszkay Gábornak, a napilap ma távozó főszerkesztőjének.

Széles médiabefolyás

Az Infocenter.hu Média Zrt. a többségi tulajdonosa - a Simicska-érdekeltség Mahir Magyar Hirdető Zrt. mellett - a szintén jobboldali értékeket valló Heti Válasz kiadójának, a Heti Válasz Kiadó Kft.-nek.

Az egyetlen országos kereskedelmi rádiócsatornát, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. szintén az üzlettárs Nyerges Zsolt érdekeltsége.

A Mahir Zrt. és leányvállalatai (Mahir Cityposter Kft., Mahir Kiállítás Kft.) közvetve, több cégen keresztül (Pro A Kft., Pro B Kft., Neo-MET Kft.) szintén Simicska Lajoshoz köthető vállalkozások. A Neo-MET-en és a Pro-Aurumon keresztül közterületi reklámcégekben is érdekelt az üzletember (Publimont Hirdetésszervező Kft., A Plakát Kft.).

A Mahir Zrt. és az Euro-AWK Kft. tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft.-nek az ügyvezetője Fonyó Károly (tulajdonos az Euro-AWK-ban is), aki egyedüli részvényese a Megapolis Media Zrt.-nek, amelynek MTG Metro Gratis Kft.-je kiadja az ingyenes Metropol napilapot.