Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten Budapesten tárgyalt két alkalommal is Lázár János és az RTL Klubot birtokló RTL Group régiós alelnöke, Andreas Rudas, szerdán pedig Berlinben megszületett a megállapodás is. Így teljesült a kabinet vágya: elsimították a konfliktust Angela Merkel német kancellár érkezése előtt - írja a lap.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Klub német tulajdonosaival igyekezett egyezkedni a csatorna kritikus hangvételű hírműsorai miatt. A Népszava forrásai szerint sikerének titka:  egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomag volt, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert.

A lap úgy tudja, a megállapodás szerint az RTL "szoftosítja" az utóbbi időben egyre kormánykritikusabb híradóját és hírháttér műsorait, cserébe pedig a kormány legkésőbb 2016 januárjától 5 százalékra szállítja le a tavaly novemberben már 50 százalékosra emelt - szinte egyedül az RTL-t sújtó - reklámadó mértékét.

Ezen felül a kereskedelmi csatorna tulajdonosainak még azt is sikerült elérni, hogy az RTL nem esik el a kábelcégektől járó programdíjtól, melyet a kormány eredeti tervei szerint már az idén sem szedhetett volna be, noha az RTL-nek érvényes szerződése van a médiahatósággal. Ezzel újabb 6-8 milliárdos bevételtől fosztotta volna meg a csatornát a kabinet, a reklámadó több mint 4 és fél milliárdos sarcán túl.

A lapnak nyilatkozó források szerint mindkét tárgyalófél érdekében az állt, s leginkább a magyar kormány szorgalmazta, hogy állapodjanak meg még február 2. előtt, hogy mire Angela Merkel német kancellár Budapestre látogat, ne kerülhessen szóba a német érdekeltségű kereskedelmi csatorna és a kabinet között hónapok óta húzódó feszültség.

Az RTL kedden erősítette meg, hogy valóban voltak tárgyalásaik az elmúlt hetekben a magyar kormánnyal, de azt hozzátették: továbbra is független hírszolgáltatást fognak nyújtani. A Dirk Gerkens esetleges távozásáról szóló pletykákat ugyanakkor sem ők, sem pedig az érintett nem kívánta kommentálni. A lap emlékeztet: az utóbbi hónapokban Gerkens és családja több fenyegetést is kapott - ezért külföldre költöztette családájt -, emiatt felvetődött, hogy az RTL Klubnál a vezérigazgatói posztot 2001 óta betöltő tévés, akinek hamarosan lejár a szerződése, már nem maradna Magyarországon.