Az iparcikkek forgalma visszaesett, míg az élelmiszerekből többet adtak el, mint korábban. Ez nagymértékben a koronavírus-terjedése elleni kormányzati intézkedések következménye, miután a nem élelmiszereket árusító üzletek jelentős része októberben zárva tartott.

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom stagnált, az augusztusi szinten maradt. A kiskereskedelem októberi csökkenése alacsonyabb, mint azt a piaci elemzők várták.

""Nagyon visszaesett a ruházati cikkek és a lábbelik eladása (36,5 százalék), a sportra, kultúrára, szabadidő eltöltésére szolgáló kellékek forgalma (18,8 százalék). A másik oldalon nőtt az élelmiszerboltok és a drogériák forgalma, mintegy 31,5 százalékkal" - mondta Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.

Az internetes üzletek és a csomagküldő szolgálatok forgalma éves összehasonlításban októberben 31,5 százalékkal emelkedett. Piaci szakértők arra számítanak, hogy a karácsonyi bevásárlások jelentős része az idén szintén áttevődik az internetre.

A koronavírus-járvány második hulláma erősen elkapta Csehországot, ahol ugyan lazításokról döntöttek, de ez csak gyorsította a betegség terjedését.